Одобрен! Ще имаме спот ETF на Етериум

Ето кога да очакваме първите борсово-търгувани фондове за Етериум

Публикувано от Божидар Балевски май 24, 2024 в Криптовалути

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) одобри основни регулаторни документи, с което ускори въвеждането на борсово търгувани фондове (ETF) за спот етер (ETH) в САЩ, отбелязвайки значителен напредък за втората по големина криптовалута в света по пазарна капитализация. Въпреки че тези ETF все още не са налични за търговия, одобрението на SEC на необходимите формуляри 19b-4 е важна стъпка напред. Въпреки това, преди тези фондове да бъдат предложени на инвеститорите, все още е необходимо одобрението на техните S-1 документи.


Този напредък идва след забележителна промяна в подхода на SEC. По-рано през годината Комисията по ценни книжа и фондови борси одобри спот ETF за биткойн, но изглеждаше по-малко ангажирана с предложенията за ETF за етер. Според Джеймс Сейфарт, анализатор на ETF в Bloomberg Intelligence, който коментира неочакваната положителна посока в регулаторния процес, тази позиция изглежда се е променила драстично съвсем наскоро.


Grayscale, предстоящ емитент на ETF, изрази благодарност за възможността да работи конструктивно с регулаторите. Говорител на Grayscale подчерта значението на интегрирането на Ethereum в регулаторната рамка на САЩ чрез структура на ETF. Сред другите потенциални емитенти, които чакат одобрение, са големи финансови компании като BlackRock, Fidelity, VanEck, Franklin Templeton, Ark/21Shares и Invesco/Galaxy.


Въпреки че одобрението на документите 19b-4 показва готовността на регулаторните органи да обмислят разрешаването на тези ETF за спот етер, то не гарантира окончателното одобрение на документите S-1. Seyffart предположи, че може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца, преди да бъдат одобрени S-1 и ETF-ите да започнат да се търгуват.


По-рано през седмицата отрасълът беше развълнуван от новината, че емитентите са били помолени да актуализират своите 19b-4 декларации преди крайния срок на SEC да одобри или отхвърли една такава декларация от VanEck. Андрю Джейкъбсън, ръководител на правния отдел на 21Shares, счита, че одобрението е значителна стъпка напред.


По същия начин Роб Маркоко, глобален ръководител на отдел „Листване на ETP“ в Cboe Global Markets, изрази ентусиазъм от потенциалното разширяване на техните предложения, за да включат тези ETF. Той отбеляза, че по-ранното въвеждане на спот ETF за биткойн вече се е оказало полезно и очаква подобни предимства от въвеждането на спот ETF за етер, като подчерта защитните мерки и достъпността, които те предлагат на американските инвеститори. Марко потвърди, че Cboe ще продължи усилията си със SEC за пускане на пазара на тези ETF-и, като според Матю Сигал, ръководител на отдела за изследване на цифровите активи във VanEck, VanEck е готов да бъде сред първите, които ще пуснат такъв продукт.