Облекчение за потребителите в Обединеното кралство

Инфлацията в Обединеното кралство се понижава повече от очакваното и достига най-ниското си ниво от близо две години и половина.

Публикувано от Божидар Балевски мар 20, 2024 в Макроикономика

Инфлацията в Обединеното кралство отбеляза така необходимия спад през февруари, отбелязвайки повратна точка след непрестанното й нарастване, което свиваше бюджетите на домакинствата.  Според данните, публикувани от Службата за национална статистика (ONS), инфлацията по индекса на потребителските цени (Consumer Price Index) е спаднала до 3,4% на годишна база, което е значително по-малко от регистрираните през януари 4% и е най-ниското ниво от септември 2021 година насам. Тази положителна тенденция идва като добре дошло облекчение за потребителите в Обединеното кралство, които се борят с най-високите нива на инфлация от десетилетия насам.


Новината надхвърли очакванията на анализаторите, като прогнозите предвиждаха годишен темп от 3,5%. Дори на месечна база основният индекс на потребителските цени отбеляза положителен резултат от 0,6%, обръщайки негативната тенденция от януари. Това означава потенциално завръщане към по-стабилна ценова среда.


Разбивка на числата


Докладът на ONS посочва, че храните и безалкохолните напитки са основните фактори за забавянето на инфлацията. Цените в тази категория се повишиха с 5% на годишна база през февруари, което е значително по-ниско от наблюдаваното през януари увеличение от 7% и е най-ниският годишен темп от началото на 2022 година насам. Това благоприятно развитие следва значителния пик от 19,2% през март 2023 година, който отбеляза най-високия темп на инфлация при хранителните стоки от над 45 години насам.


Базовият индекс на потребителските цени - внимателно наблюдаван показател, който изключва волатилни компоненти като храни, енергия, алкохол и тютюн, също отбеляза спад. На ниво от 4,5% той се оказа под прогнозите на анализаторите за 4,6% и под показателите за предходния месец от 5,1%. Това показва, че ценовият натиск, дори извън тези променливи категории, започва да отслабва.


Предпазлив оптимизъм


Окуражаващите данни за инфлацията разпалиха чувство на оптимизъм сред политиците и финансовите експерти. Гарет Дейвис, министър на финансите на Обединеното кралство, изрази увереност, че инфлацията е преодоляна. Това позволява на правителството да се съсредоточи върху мерки, които стимулират икономическия растеж, наред с усилията на Английската централна банка да върне инфлацията към целевото равнище от 2%.


Въпреки положителната тенденция обаче усещането за предпазливост се запазва. Макар че през второто тримесечие Банката на Англия очаква инфлацията временно да се понижи под целевата стойност, по-късно през годината тя очаква възстановяване. Това подчертава необходимостта от постоянна бдителност, за да се осигури устойчиво намаляване на инфлацията.


Дилема на паричната политика


На предстоящото си заседание в четвъртък Bank of England е изправена пред решаващо решение. Тъй като инфлацията показва признаци на отстъпление, анализаторите широко очакват пауза в повишаването на лихвения процент, който в момента е 5,25%. Тази пауза дава възможност на централната банка да оцени въздействието на предишните увеличения на лихвите и развиващия се икономически пейзаж.


Преходен спад?


Пазарните анализатори, като Зара Ноукс от JPMorgan Asset Management, признават положителната водеща цифра, но подчертават необходимостта от дългосрочна перспектива. Тя подчертава, че сегашният спад може да се дължи отчасти на преходни фактори, особено на спадащите цени на енергията.


Английската централна банка вероятно ще се съсредоточи върху средносрочните перспективи за инфлацията, особено върху ценовия натиск, породен в страната, в сектора на услугите. Това е от решаващо значение, за да се гарантира, че сегашният спад се превръща в трайна стабилност и предотвратява възобновяване на инфлацията по-късно през годината.


Пътят напред


Инфлационната ситуация в Обединеното кралство отбеляза значително подобрение. Макар че това предлага така необходимата почивка за потребителите, политиците остават предпазливи. Централната банка на Англия ще заеме централно място, докато се ориентира в сложното предизвикателство да поддържа ценова стабилност и същевременно да насърчава икономическия растеж. Продължаващото наблюдение на инфлационните тенденции и стратегическите политически решения ще бъдат от решаващо значение през следващите месеци.