Обединеното кралство ли ще е най-бързо развиващата се голяма европейска икономика?

Анализ до 2038 година - Китай ще изпревари САЩ, Италия ще отпадне от топ 10 икономики, Германия се движи стремглаво надолу

Публикувано от Божидар Балевски дек 27, 2023 в Макроикономика

В прогноза, която представя обещаващ икономически сценарий за Обединеното кралство, Центърът за икономически и бизнес изследвания (CEBR) предвижда значителна трансформация през следващите 15 години. Прогнозите сочат, че до 2038 година Обединеното кралство е на път да се превърне в най-добре представящата се голяма икономика в Европа, да намали разликата в БВП с Германия и да затвърди позицията си на шеста по големина икономика в света. В настоящия анализ се разглеждат ключовите фактори, които са в основата на тази оптимистична перспектива - от финансовата устойчивост до силата на сектора на услугите, като същевременно се разглеждат потенциалните предизвикателства по пътя към икономическото подмладяване.


Икономическата траектория на Обединеното кралство премина през бури под формата на Brexit, глобалната пандемия и нарастващата инфлация. Въпреки тези предизвикателства прогнозите на CEBR показват излизане от икономическото неразположение, характерно за последните години. Слабият ръст на производителността и проблемите с предлагането на работна ръка след финансовата криза хвърлиха сянка върху перспективите за растеж на страната. Въпреки това новооткритият оптимизъм предполага обрат, подхранван от темп на растеж между 1,6 % и 1,8 % до 2038 година.


Основен двигател на това икономическо съживяване е стабилността на сектора на услугите в Обединеното кралство, като централна роля играе статутът на Лондон като световен финансов и консултантски център. CEBR подчертава, че основите на икономиката на Обединеното кралство остават стабилни, като трайната сила на сектора на услугите допринася значително за прогнозирания растеж. Тъй като секторът на услугите продължава да процъфтява, той действа като противодействие на евентуалните продължителни въздействия на Brexit, като оспорва схващанията, че последиците са били или преувеличени, или не са били задълбочено проучени.


Сравнителна динамика на растежа


В областта на сравнителния растеж дългосрочните световни икономически класации на CEBR поставят Обединеното кралство на челно място в европейския контекст. Изпреварвайки икономическите гиганти в Еврозоната, включително Франция, Германия, Италия и Испания, Обединеното кралство е на път да отбележи по-бърз растеж, макар и не толкова бърз, колкото САЩ. Прогнозата подчертава устойчивостта на икономиката на Обединеното кралство и способността ѝ да се справя с предизвикателствата, като същевременно поддържа траекторията на растеж.


Отвъд границите на Европа се очаква глобалният икономически пейзаж да претърпи трансформационни промени. CEBR прогнозира, че до 2037 година Китай ще изпревари САЩ като най-голямата икономика в света. Очаква се тази грандиозна промяна да бъде задвижена от развиващите се икономики, които настигат своите развити партньори. До 2038 година се очаква Италия да отпадне от десетте най-големи икономики в света, отстъпвайки място на Южна Корея. Предвижда се Съединените щати и Германия да слязат надолу в класацията, докато Индия и Бразилия, характеризиращи се с голямо население и развиващи се икономики, ще се издигнат в топ 10.


Анализът хвърля светлина върху диференцираното представяне в Европа, като се предвижда Франция да се представи по-слабо в сравнение с Обединеното кралство. Сред факторите, които допринасят за това, са големият публичен сектор и високите нива на данъците, които могат да ограничат икономическата гъвкавост. В случая с Германия се очаква забавянето на производствения сектор да помогне на Обединеното кралство да намали разликата в БВП. 


Пътят пред Обединеното кралство


Оптимистичните прогнози на CEBR подчертават устойчивостта и адаптивността, заложени в икономическата структура на страната, докато Обединеното кралство очертава своя курс към постигане на отлични икономически резултати. Използвайки силата на сектора на услугите, особено статута на глобален финансов център на Лондон, Обединеното кралство се стреми да преодолее предизвикателствата от миналото и да се превърне в лидер сред големите европейски икономики. Докато глобалната икономическа динамика претърпява трансформационни промени, Обединеното кралство се позиционира като ключов играч, готов да се ориентира в сложността и да се възползва от възможностите, демонстрирайки потенциала за един съживен икономически пейзаж до 2038 година.