Нова вълна от измами в крипто индустрията?

Прокурори обвиняват четирима създатели и служители на крипто проекти за манипулация и измама

Публикувано от Божидар Балевски окт 10, 2024 в Криптовалути

Според прокуратурата на САЩ Gotbit, CLS Global, MyTrade и ZM Quant са обвинени в тайно предоставяне на услуги за изкуствено увеличаване на обема на търговията.


Федералните прокурори повдигнаха обвинения срещу четирима т.нар. маркет мейкъри, няколко проекта за криптовалути и над дузина лица за предполагаемо манипулиране на криптопазарите. Обвиняемите са обвинени в извличане на печалба чрез такси и продажба на манипулирани монети на завишени стойности, както се посочва в документите, разсекретени в сряда.


Обвиненията се фокусират върху Gotbit, CLS Global, MyTrade и ZM Quant, всички обвинени в участие в wash trading, за да създадат илюзията за по-висока търговска активност за различни токени. Прокурорите твърдят, че обвиняемите са продавали тези токени на „изкуствено завишени цени“ и са ги рекламирали в различни платформи, убеждавайки борсите да им позволят да купуват токени с намалени такси.


Освен това Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) повдигна обвинения на ZM Quant и нейните служители Baijun Ou и Ruiqi Lau; Gotbit и нейния служител Feder Kedrov; както и на CLS Global и нейния служител Andrey Zhorzhes. Те бяха обвинени заедно с няколко „промоутъри на криптоактиви“, сред които Ръсел Арманд, Максуел Ернандес, Манпреет Сингх Кохли, Нам Тран и Ви Фам. Според говорител на Министерството на правосъдието (МП) SEC е предала делата на прокуратурата преди повече от две години.


Засегнатите маркет-мейкъри публично са се представяли за законни фирми, но прокурорите твърдят, че те частно са предлагали незаконни услуги, включително „wash trading“.


По-специално Gotbit не е бил дискретен по отношение на своите дейности. Още през 2019 г. съоснователят на Gotbit Алексей Андрюнин, по това време 20-годишен студент, открито обясни пред CoinDesk как работят неговите услуги за wash trading. Андрюнин призна за съмнителната етичност на бизнеса и призна, че Gotbit не е регистриран в нито една юрисдикция, защото е „не съвсем етичен“. Сега срещу него са повдигнати отделни наказателни обвинения.


ZM Quant, регистрирана на Британските Вирджински острови, е имала служители, базирани в Хонконг, докато за служителите на Gotbit се смята, че са руски граждани, въпреки че самата компания не е регистрирана никъде.


Няколко токена са били манипулирани, включително Robo Inu, чиито цени скочиха след разкриването на обвинението. Сред другите обвиняеми, посочени в делото, са токените VZZN и Saitama. Всеки токен, включително Robo Inu, е класифициран като ценна книга в обвинителния акт. Сред лицата, срещу които са повдигнати обвинения, е и основателят на Robo Inu, Vy Pham.


Като част от разследването си агентите на ФБР създадоха криптовалута, базирана на Етериум, наречена NextFundAI, с помощта на сътрудничещи свидетели. Според съобщение за пресата от сряда ФБР е използвало токена, за да идентифицира и прекъсне дейността на предполагаемите измамници. В съдебните документи токенът е класифициран и като ценна книга. Представител на ФБР потвърди ограничената търговска дейност, но не предостави повече подробности отвъд това, което е налично в публичните регистри, нито потвърди дали в проекта са участвали крипто компании. Изпълняващият длъжността прокурор на САЩ за окръг Масачузетс Джошуа Леви заяви в разговор с медиите, че търговията на NextFundAI е била деактивирана.


Леви също така спомена, че Министерството на правосъдието вече е възстановило приблизително 25 млн. долара измамни приходи, които ще бъдат върнати на засегнатите инвеститори, въпреки че не разкри общата сума, генерирана от обвиняемите.