Moody's понижи кредитната перспектива на Китай до негативна

Китай изрази разочарование, като отхвърли опасенията на Moody's относно перспективите за икономически растеж

Публикувано от Божидар Балевски дек 05, 2023 в Макроикономика

Световната агенция за кредитен рейтинг Moody's наскоро понижи перспективата си за държавните кредитни рейтинги на Китай от стабилна на отрицателна. Този ход идва, тъй като Moody's очаква, че подкрепата на Пекин и потенциалните спасителни мерки за затруднените местни правителства и държавни предприятия могат да отслабят фискалната, икономическата и институционалната стабилност на Китай. 

Въпреки негативната перспектива Moody's запазва дългосрочния рейтинг "А1" на Китай за държавните облигации на страната. За Moody's най-високият рейтинг е "Ааа". Това означава най-високо качество и най-нисък кредитен риск. Рейтинговата агенция обаче предвижда забавяне на годишния растеж на БВП на Китай, като прогнозира той да достигне 4% през 2024 г. и 2025 г., а от 2026 г. до 2030 г. - среден темп на растеж от 3,8%. Структурните фактори, включително слабите демографски показатели, се очаква да допринесат за по-нататъшно понижение до 3,5% до 2030 г.

Moody's изрази загриженост относно нарастващите нива на дълга и потенциалното им въздействие върху по-широкия растеж на втората по големина икономика в света. Пекин се насочи към мерки за фискално стимулиране, за да подкрепи местните власти и да се справи с ескалиращата дългова криза сред строителните предприемачи в страната.

Мнението на Пекин

В отговор на понижаването на рейтинга Министерството на финансите на Китай изрази разочарование, като отхвърли опасенията на Moody's относно перспективите за икономически растеж и фискалната устойчивост като ненужни. Министерството изтъкна продължаващото икономическо възстановяване на Китай и стабилния напредък във висококачественото развитие въпреки сложната и тежка международна ситуация.

През последните месеци китайското правителство предприе различни мерки, сред които официализиране на процеса, позволяващ на местните власти да заемат средства за следващата година, и обявяване на рядка фискална ревизия в средата на годината, включваща емитирането на 1 трилион юана (137 млрд. долара) държавен дълг. Тази съществена промяна в националния бюджет има за цел да възстанови районите, засегнати от природни бедствия, като историческите наводнения през лятото, и да засили усилията за предотвратяване на катастрофи.

Moody's взе предвид и увеличението на трансферите от централното правителство към регионалните и местните власти с 1,6 трилиона юана през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Макар че това частично компенсира загубата от 2 трилиона юана в приходите от продажба на земя, Moody's счита, че това е ключово развитие със само временно въздействие върху цялостния икономически пейзаж. Понижаването на рейтинга отразява сложните предизвикателства, пред които е изправен Китай при балансирането на икономическия растеж, управлението на дълга и прилагането на ефективни политики за ориентиране в сложна финансова среда.