Крипто страда заради действията на администрацията на Байдън

Ето какво направи американското правителство

Публикувано от Божидар Балевски авг 15, 2024 в Криптовалути

Цените на биткойн отбелязаха спад тази сутрин, отчасти поради разочароващите данни за индекса на потребителските цени, които отслабиха очакванията за намаляване на лихвените проценти. Разпродажбите се засилиха, след като се появиха новини, че в сряда правителството на САЩ е прехвърлило 10 000 биткойна, иззети от тъмния интернет пазар Silk Road, в портфейл на Coinbase.



Фирмата за онлайн анализи Arkham Intelligence потвърди, че прехвърлените Биткойни, конфискувани по време на акцията на Silk Road, в момента се оценяват на приблизително 593,91 млн. долара.


Все още не е ясно дали правителството на САЩ възнамерява да продаде или да задържи тези активи.


Тази транзакция следва предишно движение на Биткойн от Silk Road на стойност около 2 млрд. долара в края на юли.


Инвеститорите се опасяват, че спадът в цените на различните криптовалути може да се дължи на очакванията, че кредиторите могат да си възвърнат достъпа до тези активи и да започнат да ги продават. Както обаче вече обсъждахме, реалността е такава, че тези кредитори предпочитат да задържат своите биткойни, вместо да ги продават.


„Като се има предвид непрекъснатият растеж и приемане на криптоиндустрията, много кредитори на Mt. Gox вероятно са станали още по-уверени в бъдещето на Биткойн, предпочитайки да задържат активите си в дългосрочен план“, отбеляза един от източниците.


По този начин настоящият спад на пазара изглежда се дължи повече на алгоритмични реакции на заглавия, отколкото на действителен натиск за продажба.


„Тази устойчивост показва, че макар и да се появи краткосрочна волатилност, дългосрочното въздействие върху пазарната динамика на Биткойн се очаква да бъде минимално.“


Към момента на изготвяне на статията правителството на САЩ държи приблизително 203 000 BTC, които се оценяват на около 12 млрд. долара.



Неотдавнашното решение на администрацията на Байдън/Харис да ускори ликвидацията на тези иззети Биткойни идва по петите на обявената от бившия президент Тръмп негова стратегия за Биткойн, която включва създаването на Стратегически резерв за Биткойн.


Междувременно кампанията на Харис прави опити да спечели крипто общността, въпреки историята на антагонизъм спрямо Биткойн и неговите защитници през последните четири години. Остава да видим как екипът на „Крипто-Камала“ ще обоснове продължаващата продажба на тези активи.