Кои фактори движат развитието на една държава?

Какво казва великият Рей Далио по въпроса?

Публикувано от Божидар Балевски сеп 18, 2024 в Макроикономика

Американският милиардер Рей Далио, основател на Bridgewater Associates, изтъкна пет основни сили, които движат световната икономика. Той обясни, че тези фактори са тясно свързани помежду си и често действат циклично.


По време на Азиатската среща на върха на Института Милкен в Сингапур Далио сподели своите прозрения точно преди предстоящото решение на Федералния резерв на САЩ относно лихвените проценти.


1. Дълг, пари и икономически цикли


Далио изрази загриженост за това как САЩ ще управляват нарастващия си дълг, особено когато предстои решението на Федералния резерв за лихвените проценти. Той постави под въпрос потенциалното въздействие на тези лихвени проценти върху дълга на страната и начина, по който той ще бъде преодолян.


Федералният резерв на САЩ поддържа лихвените проценти на 23-годишно високо равнище, което принуждава правителството да отдели 1,049 трилиона долара за обслужване на дълга - 30% увеличение спрямо предходната година. Предвижда се общият размер на плащанията да достигне 1,158 трилиона долара за цялата година. Далио повдигна въпроса за стойността на дълга, като отбеляза: „Какво се случва с целия дълг? Как ще се процедира с него?“


2. Вътрешна стабилност и нестабилност


Втората загриженост на Далио е свързана с вътрешния ред в САЩ, особено в контекста на предстоящите избори. Той изтъкна сериозните разделения между лявото и дясното политическо пространство, породени от нарастващите различия в богатството и ценностите, които застрашават политическата стабилност на страната.


Далио намекна за потенциални смущения в организираното предаване на властта, като заяви, че тези разделения пораждат сериозни опасения преди изборите през 2024 г.


3. Глобални борби за власт


Геополитическите напрежения, особено между САЩ и Китай, формират третата основна загриженост на Далио. Той отбеляза, че териториалните спорове в Южнокитайско море, политическият статут на Тайван и икономическите тарифи са само някои от въпросите, които обтягат отношенията между двете държави.


Макар да призна, че опасенията от взаимно унищожение могат да предотвратят пълномащабен конфликт, той подчерта, че ситуацията остава нестабилна.


4. Природни бедствия и рискове за околната среда


Далио изтъкна, че „природните бедствия“, като суши, наводнения и пандемии, в исторически план са представлявали по-голяма заплаха за обществото, отколкото войните. Той подчерта, че изменението на климата ускорява тези рискове, като цитира оценка на Световния икономически форум, според която повишаването на температурата с 1 °C може да намали световния БВП с 12 %.


5. Технологичен напредък


Накрая Далио подчерта трансформационния потенциал на технологиите, като отбеляза способността им да повишат значително производителността. Той обясни, че възприемането на технологиите и инвестирането в тях може да доведе до значителни ползи, включително до възхода на компаниите еднорози, въпреки че само малка част от населението има тенденция да се възползва пряко от тези постижения.


Далио също така свърза технологичното лидерство с военното господство, като заключи: „Който спечели технологичната война, ще спечели и военната война.“


Оценявайки всичките пет фактора заедно, Далио предупреди, че рисковете за световната икономика е по-вероятно да дойдат от негативни, а не от позитивни изненади.