Какво каза една от най-големите агенции за кредитен рейтинг за нас?

Moody’s предвижда, че България ще приеме еврото през 2026

Публикувано от Божидар Балевски юли 30, 2024 в България

Според Moody's България се очаква да се присъедини към еврозоната не по-късно от 2026 г. Агенцията за кредитен рейтинг подчерта, че всякакви признаци на отслабване на институционалната рамка в България или по-нататъшно забавяне на приемането на еврото могат да доведат до понижаване на кредитния рейтинг на страната. Тази оценка е част от периодичния преглед на кредитния профил на България от страна на Moody's, който е стандартна процедура и не означава непременно предстояща промяна на кредитния рейтинг.


Проблемите в България


Moody's изтъкна няколко постоянни предизвикателства пред България, включително продължаващата борба с корупцията, която засилва отрицателното въздействие на структурните икономически слабости като застаряващото население и неадекватната инфраструктура.


Агенцията наблегна и на продължаващата вътрешнополитическа криза, като отбеляза потенциала за нови предсрочни избори и риска от подкопаване на институционалната ефективност поради структурния характер на политическата криза.


Moody's очаква България да влезе в еврозоната най-късно до началото на 2026 г. Усилията за приемане на еврото се разглеждат като един от трите положителни фактора за кредитния профил на България, наред с ниските нива на държавния дълг и членството на страната в ЕС. Стремежът към членство в еврозоната вече е укрепил институционалния и управленския капацитет на България.


Агенцията заяви, че стабилната перспектива за рейтинга на България е свързана с балансирани рискове, повлияни от потенциалните положителни ефекти от приемането на еврото. Тази перспектива зависи и от:

- увеличаването на дълговата тежест

- Влошаването на способността за осигуряване на заеми

- Рисковете, свързани с изпълнението на националния план за възстановяване и други политически приоритети поради политическата безизходица.


Moody's прогнозира 2,9 % икономически растеж за България през тази година и очаква увеличаване на дълговото бреме на правителството.


След неотдавнашното решение на Конституционния съд, с което на практика бяха отменени значителни части от съдебната реформа, Moody's отбеляза, че подобрение на рейтинга на България може да настъпи при съществено повишаване на качеството на изпълнителните и съдебните институции, усилия за борба с организираната престъпност и корупцията, повишаване на ефективността на публичните разходи и укрепване на върховенството на закона.