България и Румъния влизат в Шенген по въздух и вода от догодина

Какви са перспективите за пълно влизане и защо Шенген би бил от полза за България

Публикувано от Божидар Балевски дек 29, 2023 в България

Март 2024 година - това е моментът, от който България и Румъния влизат в Шенген, но само по въздух и вода. Новината дойде от Румъния, която обяви, че е постигнато споразумение с Австрия по темата. Именно Австрия се явява основна пречка пред Румъния и България към пълното им интегриране в шенгенската зона, но тази новина отбелязва огромна крачка напред в тази посока.


Има и перспектива за цялостното влизане на Румъния и България в Шенген, тоест и по суша. Прогнозата на румънския вестник “Адевърул” е това да се случи след още една година, през 2025.


В България министър-председателят Николай Денков излезна с позиция, в която отбелязва прогреса при преговорите с Австрия, които са довели до принципно съгласие, чието начало е отварянето на въздушните и морските граници, с перспектива да се стигне и до финалната цен - отваряне и на сухопътните граници.


Предизвикателствата, които стоят пред България и Румъния се изразяват главно в съмненията, че двете страни са основни маршрути за нелегален трафик на мигранти, както и оръжия и други нелегални елементи.


Шенген и еврозона са основните цели на правителството на ГЕРБ и ПП-ДБ, но казусът с незаконния миграционен поток е това, което алармира част от политическия елит в Австрия и особено управляващата Народна партия, която има консервативен профил и именно борбата с нелегалната миграция е основен нейн приоритет. И все пак, фактът, че България и Румъния ще бъдат приети в Шенген по въздух и вода от следващата година дава сигнал, че има огромен шанс до пълното им приемане в пространството. 


На най-високо ниво в Европейския съюз има от известно време индикации, че съществува воля да се стигне до спораузмение, което най-сетне да доведе до пълно приемане не България и Румъния в Шенген. Напрегнатата геополитическа обстановка предвид конфликта в Украйна също е причина Европейския съюз да иска по-тясно да интегрира своите членки, блокирайки въшни влияния в страните по периферията му.


Какво представлява Шенген?


Шенгенската зона се отнася за зона, включваща 26 европейски държави, които са премахнали паспортния и всички други видове граничен контрол по своите граници. Тя позволява неограничено движение на хора в рамките на зоната, като на практика третира зоната като една държава за целите на международното пътуване с обща визова политика. Това споразумение носи името на Шенгенското споразумение от 1985 г., което е подписано в село Шенген в Люксембург.


Най-важният аспект на Шенгенското споразумение е премахването на проверките по вътрешните граници. Това означава, че при пътуване от една шенгенска държава в друга не се извършва паспортен контрол. Въпреки това външните граници (тези с държави извън Шенгенското пространство) все още се контролират строго.


В Шенгенската зона се прилага обща визова политика. Това означава, че виза, издадена от която и да е държава - членка на Шенгенското пространство, обикновено е валидна за цялата зона, което улеснява пътуването на граждани на държави извън ЕС, които искат да посетят няколко европейски държави.


Споразумението улесни по-лесното и по-ефективно пътуване и търговия между страните членки. То е от особена полза за транспортния и логистичния бизнес, както и за туристите и гражданите в зоната.


Важно е да се отбележи, че Шенгенската зона не е синоним на Европейския съюз. Някои страни от ЕС не са част от Шенген, а някои страни от Шенген не са част от ЕС. Държавите от ЕС, които не са в Шенген към днешна дата са - България и Румъния (по суша), Ирландия, Хърватия и Кипър. А страните извън ЕС, който пък намират място в Шенген са Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн.


Потенциалните ползи на България от Шенген


Присъединяването към Шенген ще позволи свободното движение на българските граждани в рамките на Шенгенското пространство без паспортни проверки, което ще улесни пътуването с цел работа, обучение, туризъм и посещение на семейството и приятелите в други страни от Шенгенското пространство.


Премахването на граничния контрол би могло да доведе до увеличаване на търговията с други държави от Шенгенското пространство. Това би могло да даде тласък на икономиката на България, тъй като ще улесни вноса и износа на стоки и услуги за предприятията.


Като част от Шенгенската зона България може да привлече повече туристи от района. Лесното пътуване би могло да я превърне в по-привлекателна дестинация за посетители, които искат да разгледат няколко европейски държави в рамките на едно пътуване.


Лесното придвижване и търговия биха могли да направят България по-привлекателна за чуждестранните инвеститори. Това би могло да доведе до повече преки чуждестранни инвестиции, създаване на работни места и стимулиране на икономическия растеж.


Членството в Шенген включва участие в мрежи за сигурност и обмен на информация, като например Шенгенската информационна система (ШИС), което би могло да помогне на България в по-ефективната борба с трансграничната престъпност, трафика на хора и тероризма.


Присъединяването към Шенгенското пространство би могло също така да повиши авторитета на България на европейската сцена, показвайки я като напълно интегриран и надежден член на европейската общност.


За предприятията, занимаващи се с транспорт и логистика, премахването на проверките по вътрешните граници би означавало по-бърз и по-ефективен транзит на стоки през европейските граници.