Българската икономика през 2023 година

Българската икономика се увеличава с 1,8% през 2023 година, което отбелязва забавяне след растежа с 3,9% през 2022 година.

Публикувано от Божидар Балевски мар 11, 2024 в България

Националният статистически институт (НСИ) публикува последните данни за БВП (брутен вътрешен продукт) на България за 2023 година. Докато страната все пак отчита икономически растеж, темпът му се е забавил спрямо предходната година.


Публикуваните числа


Общият размер на БВП за 2023 година достига 183,7434 млрд. лева, което е приблизително 93,947 млрд. евро. В реално изражение растежът е 1,8%, което е значително по-ниско от 3,9% през 2022 година. Това забавяване може да се отдаде на редица фактори, включително войната в Украйна, която оказа сериозно влияние върху глобалните вериги за доставки и доведе до повишаване на цените на енергията и суровините.


Брутната добавена стойност, която показва общата стойност на създадените в страната стоки и услуги, възлиза на 161,1947 млрд. лв. Тя също бележи ръст от 0,8% на годишна база. Интересна е промяната в относителния дял на различните сектори в добавената стойност. Докато аграрният сектор леко намалява своя дял до 3,5%, индустриалният сектор и този на услугите показват ръст. Дялът на индустриалният сектор се увеличава до 28,9%, а този на услугите достига 67,6%. Това може да бъде индикатор за постепенно преструктуриране на българската икономика към по-високотехнологични и ориентирани към услуги дейности.


Положителни тенденции


По-задълбочен поглед върху тримесечните данни разкрива умерено положителни тенденции в края на годината. БВП през четвъртото тримесечие на 2023 година нараства с 0,5% спрямо предходното тримесечие и с 1,6% спрямо година по-рано. Крайното потребление на домакинствата също показва стабилен растеж - 0,8% спрямо третото тримесечие и 2,6% спрямо същия период на миналата година. Това сигнализира за запазено, макар и предпазливо, търсене от страна на потребителите.


Търговията със стоки обаче демонстрира смесени резултати. Износът на стоки се покачва леко с 1,4% на тримесечна база, но се свива с 1,9% на годишна база. От друга страна, вносът на стоки бележи по-значителен ръст - 4,1% спрямо предходното тримесечие, но също така намалява с 4,4% спрямо година по-рано. Тези данни могат да се обяснят с нарушените вериги за доставки и повишените цени на суровините, които оскъпяват вноса, но същевременно могат да стимулират някои експортни сектори.


Пътят напред за българската икономика


Гледайки към бъдещето, очакванията са за продължаващ, но по-бавен растеж на българската икономика през 2024 година. Войната в Украйна, инфлацията и глобалната икономическа несигурност ще продължат да оказват влияние върху българския бизнес и домакинства. Правителството е предприело редица мерки за подпомагане на икономиката, като например субсидии за енергийни разходи и данъчни облекчения за определени групи от населението, но ефектът им тепърва ще се прояви.


За да се справят с новите предизвикателства, българските бизнеси трябва да се адаптират към променящата се среда. Ключови думи за успеха ще бъдат оптимизацията на разходите, повишаването на производителността и конкурентоспособността. Инвестициите в иновации и дигитализация са от съществено значение за осигуряване на устойчив растеж в дългосрочен план.