Как известните личности злоупотребяват с крипто

Създателят на Етериум не е доволен от случващото се

Публикувано от Божидар Балевски юни 05, 2024 в Криптовалути

Виталик Бутерин, съосновател на Ethereum, изрази недоволството си от неотдавнашната вълна от мемекоини, подкрепени от известни личности. Според Бутерин един криптопроект трябва да оставя у участниците чувство на удовлетворение и щастие, независимо от крайната стойност на токена.

В публикация в социалните медии от 5 юни Бутерин подчертава, че финансовите начинания трябва да допринасят за обществената стойност, като например за развитие на здравеопазването, подкрепа на инициативи с отворен код или подобряване на изкуството и културата. Това мнение беше изразено като коментар на дискусия относно токена Mother Iggy Azalea на Иги Азалия, който беше изтъкнат като потенциално пионер в устойчивото генериране на стойност в рамките на криптопроекти, движени от знаменитости.

Токените на знаменитости, цифрови валути, одобрени от публични личности, използват славата на знаменитостите, за да привлекат инвестиции и интерес, интегрирайки се в по-голямата крипто екосистема. Бутерин предложи критика на естеството на тези токени, като използва проекта Stoner Cats на Аштън Къчър и Мила Кунис като сравнително по-съществено начинание, тъй като финансира действителен телевизионен сериал, за разлика от много от повърхностните начинания на мемекоин 2024 на знаменитости.

Бутерин очерта конкретни критерии, на които според него трябва да отговарят криптопроектите на знаменитости, за да получат одобрението му. Сред тях са ясно дефинирана обществена полза и гарантиране на дългосрочност, като идеалният проект трябва да продължи повече от десетилетие, а не просто да се възползва от мимолетна слава.

Освен това Бутерин обсъди атрибутите на един полезен проект за символи на знаменитости. Като цяло той не подкрепя децентрализираните автономни организации (DAO), в които се гласува с токени, но признава, че те могат поне да насърчат ангажираността на общността и да предложат известна степен на влияние на участниците, без да контролират изцяло посоката на проекта.

Дискусията около мемекоини на известни личности стана особено актуална след поредица от високопоставени стартирания на платформата Solana от знаменитости като Кейтлин Дженър, рапърите Soulja Boy и Rich The Kid и други. Иги Азалия, дистанцирайки се от противоречията, свързани с промоутъра Сахил Арора, увери, че инициативата ѝ за токени е независима от влиянието на Арора.

Неотдавнашното въвеждане на мемори токен от афропоп звездата Давидо предизвика полемика в нигерийската криптосфера, като някои членове се опасяваха от потенциални стратегии за манипулиране на пазара.