Как да си създадеш meme coin?

Кой е сайта, позволяващ всеки да създаде свой крипто токен?

Публикувано от Божидар Балевски сеп 17, 2024 в Криптовалути

Pump.fun е новаторска платформа, която преобразува света на meme coins, като предоставя възможност на всеки да създаде своя криптовалута лесно и бързо. С няколко клика и за цена от около $5, потребителите могат да създадат свои токени. Въпреки че платформата предлага шанс за печалби, тя също така крие значителни рискове, включително чести измами.


Криптопазарът отдавна е известен със своята нестабилност, а миймкойните остават ключови играчи на тази сцена. Тяхната популярност се дължи на човешките стремежи към бързи печалби и риска, свързан с хазарта. Терминът „шиткойн“ обикновено се използва за криптовалути без ясна функция или стойност, подобни на нисколиквидни акции на традиционния пазар.


Един от факторите за успеха на шиткойните е платформата Pump.fun, която позволява създаване на криптовалути на блокчейн системата на Solana с минимални усилия и средства. Сайтът е създал повече от 2 милиона различни токени за последните няколко месеца, но само малък процент от тях са успели да достигнат пазарна капитализация над $60,000.


Как функционира Pump.fun


Pump.fun е платформа, която прави създаването на токени достъпно за всеки. Потребителите просто трябва да свържат своя портфейл и да заплатят малка такса от 0.02 SOL, след което могат да създадат своя собствена криптовалута. Тази достъпност обаче е довела и до вълна от измамни проекти, които използват платформата за бързи печалби.


Токените, създадени на Pump.fun, започват търговия директно на платформата и не веднага стават достъпни на по-големите пазари като Raydium. При достигане на пазарна капитализация от около $60,000, токенът се прехвърля към Raydium, което е известен процес като "запълване на кривата на свързване".


King of the Hill и рискове за инвеститорите


Една от най-атрактивните функции на Pump.fun е концепцията King of the Hill (KOTH), където токенът с най-висока пазарна капитализация става водещ на платформата и привлича нови купувачи. Този механизъм обаче често се използва от измамници, които създават интерес към даден токен, само за да го продадат масово, преди той да бъде прехвърлен на по-голямата платформа.


Въпреки предимствата, като ранния достъп до нови токени с потенциал за висока печалба, Pump.fun крие и сериозни рискове. Честите измами и внезапните разпродажби при прехвърлянето на токени към Raydium водят до значителни загуби за инвеститорите.


Измамни практики на платформата и поглед в бъдещето


Един от най-често срещаните начини за измама на платформата е т.нар. "Dev Dump", където създателите на токените купуват голямо количество и след това го разпродават масово, за да генерират печалби преди токенът да достигне до по-големите платформи. Друг популярен метод е "Pump.fun Bundle", при който един и същ създател използва множество портфейли, за да повиши цената на токена, преди да извърши мащабна разпродажба.


Въпреки предизвикателствата и рисковете, платформата Pump.fun отваря нови хоризонти за творчество и взаимодействие в света на криптовалутите. Макар и голям процент от проектите да не постигат значителни успехи, платформата вече е доказала своя потенциал. В бъдеще е възможно да видим повече подобни проекти, които да интегрират по-усъвършенствани механизми за защита на инвеститорите от спекуланти.