Изтичането на средства от Grayscale и новите резултати на крипто гиганта

Grayscale Investments отчете стагнация на приходите за първото тримесечие, тъй като запази съществуващите структури на таксите за основния си Биткойн ETF

Публикувано от Божидар Балевски май 10, 2024 в Криптовалути

Grayscale Investments отчете стагнация на приходите за първото тримесечие, тъй като запази съществуващите структури на таксите за основния си борсово търгуван фонд за биткойни, според съобщение до акционерите от компанията майка Digital Currency Group. Приходите на фирмата възлизат на 156 млн. щатски долара, което е много близко до данните от предходното тримесечие. От трансформирането от тръст на борсово-търгуван фонд през януари Grayscale е претърпяла изходящи потоци на стойност приблизително 17,4 млрд. долара. Тази тенденция се обяснява с това, че инвеститорите прехвърлят активите си към по-конкурентни по цена фондове от доставчици като BlackRock и Fidelity. Таксата за управление на GBTC (биткойн ETF-a на Grayscale) остава на ниво от 1,5%, което е значително по-високо от това на повечето конкуренти, които начисляват по-малко от 0,3%.


Въпреки трудната среда и значителните изходящи потоци, приходите на Grayscale от GBTC за първото тримесечие все пак надминаха очакванията. До неотдавна компанията начисляваше 2% спонсорска такса, преди преобразуването на тръста във формат ETF. В доклада на компанията също така се подчертава, че плоските данни за приходите са повлияни от повишените средни цени на Биткойн и Етер, наред с намалелите управлявани активи.


Що се отнася до по-широкия пазар в САЩ, всички спот Биткойн ETF-и са отбелязали общо над 11 млрд. долара нетни входящи потоци. Въпреки това неотдавнашното затягане на финансовите условия в САЩ и продължаващата висока инфлация намалиха търсенето.


Приходите на Digital Currency Group са се увеличили с 11% до 229 млн. долара спрямо четвъртото тримесечие, главно благодарение на рязкото покачване на цените на активите, въпреки че този ръст не съответстваше напълно на над 60% увеличение на цената на биткойна през същия период. По-бавният ръст на приходите се дължи на намалените такси за спонсориране на GBTC, обратните изкупувания и стабилните приходи от добив в дъщерното дружество Foundry.


Самото Foundry отчете 35% последователно увеличение на приходите, подкрепено от ръста в продажбите на залози и оборудване. Освен това дъщерното дружество Luno на DCG, борса за криптовалути, се радва на 46% тримесечно увеличение на продажбите, дължащо се на значително нарастване на обемите на търговия.


Биткойн ETF за начинаещи


Биткойн ETF (борсово търгувани фондове) са финансови инструменти, които осигуряват на инвеститорите експозиция към биткойн, без да е необходимо те самите да купуват, съхраняват или обезпечават криптовалутата. Тези ETF-и следят цената на Биткойн и се търгуват на традиционните фондови борси, подобно на акциите на всяка друга публично търгувана компания. Тази конфигурация опростява процеса на инвестиране в Биткойн, като го прави по-достъпен за широката общественост и традиционните инвеститори, които може да са запознати с фондовия пазар, но се колебаят дали да се ориентират в сложността на борсите за криптовалути. Биткойн ETF-ите имат за цел да предложат регулирана и потенциално по-малко рискова точка за навлизане в инвестициите в криптовалути, привлекателна за тези, които искат да диверсифицират портфейлите си, без да се занимават с техническите аспекти на цифровите валути.


Приемането на Биткойн ETF предизвика първоначален фурор на крипто пазара. Първоначално тези финансови продукти привлякоха значително внимание, обещавайки да преодолеят пропастта между традиционните инвестиционни механизми и процъфтяващия свят на криптовалутите. Те позволяват по-лесен достъп до биткойн, без да е необходимо инвеститорите сами да се занимават с реалното купуване, съхранение или обезпечаване на цифровата валута.


Тепърва, обаче предстои да видим как ще се развие този инструмент в ситуации, в които крипто пазара преминава през различни състояния.