Изнасяме стоки за 87 милиарда лева

Износът на кои стоки е донесъл най-големи приходи на България?

Публикувано от Божидар Балевски сеп 19, 2024 в България

През 2023 г. България отбелязва спад в износа на ключови стоки, сред които горива, енергия, химически продукти и растителни масла. Според окончателните данни на Националния статистически институт (НСИ), износът на стоки от страната възлиза на 86.9 милиарда лева, което представлява намаление с 6.5% в сравнение с предходната година.


Ревизията спрямо първоначалните данни е минимална – увеличението е с около 340 милиона лева. Това води до по-малък спад от очакваните 6.8%. По-голямата част от годината износът е бил под нивата от 2022 г., с около 6 милиарда лева по-малко от рекордните стойности за същата година. Въпреки това, през 2023 г. износът е с над 18 милиарда лева повече в сравнение с 2021 г. А за последните пет години, стойността на износа е нараснала с близо 50%.


Основните експортни стоки 

 

Сред продуктите, които са генерирали най-големи приходи от експорт през 2023 г., са мед и медни продукти, горива и електрически компоненти, като прекъсвачи, релета и предпазители. Според данни на Евростат, износът на някои некатегоризирани готови продукти се е увеличил девет пъти спрямо предходната година, достигайки над 4 милиарда лева. Съществува предположение, че част от тези приходи може да се дължат на износа на оръжия и боеприпаси, за които обаче липсват конкретни данни в разбивката.


Сред най-големите губещи са горивата, чиито приходи са намалели с над 3 милиарда лева в сравнение с 2022 г. През 2022 г. Украйна беше голям пазар за българските горива, но през 2023 г. това се промени. Също така, спадове от над 1 милиард лева бяха отчетени при растителните масла, медните изделия и химическите вещества. Природният газ също е сред най-засегнатите продукти, като приходите от него са намалели наполовина заради падналите цени.


Сред добре представящите се експортни стоки за 2023 г. са пшеницата, електрическите компоненти и лекарствата, които са донесли приходи между 2 и 3 милиарда лева, отбелязвайки ръст от 10-12%.


Основните търговски партньори 


Най-големите търговски партньори на България остават непроменени – Германия, Румъния, Италия, Турция и Гърция, които генерират над 40% от приходите от износ. Въпреки това, при всички тези пазари се наблюдава спад през 2023 г. В същото време, износът към „неуточнени“ европейски страни е нараснал до близо 3.4 милиарда лева, като тази група се нарежда на шесто място като дестинация.


Вносът надвишава износа, но дефицитът намалява  


През 2023 г. търговското салдо на страната остава отрицателно, тъй като вносът превишава износа с близо 10.2 милиарда лева. Въпреки това, дефицитът е значително по-малък спрямо 2022 г., когато е бил около 15 милиарда лева. Това се дължи не на ръст в износа, а на още по-голям спад във вноса – с 10%. Търговският баланс със страните от ЕС се влошава, преминавайки от леко положително салдо през 2022 г. към дефицит от близо 3 милиарда лева през 2023 г. За сметка на това, балансът с трети страни се подобрява, като дефицитът се свива от почти 16 милиарда лева на около 7 милиарда лева.