Инвеститорите в Bitcoin загубиха почти половин милиард долара

Как реагира Bitcoin на увеличеното геополитическо напрежение

Публикувано от Божидар Балевски окт 02, 2024 в Криптовалути

Пазарът на криптовалути отбеляза среден спад на пазарната капитализация от 5%, тъй като напрежението в Близкия изток ескалира късно в понеделник, оказвайки влияние върху рисковите активи.


Близо половин милиард долара в бичи залози на криптовалути бяха ликвидирани поради нарастващия геополитически натиск. По данни на CoinGlass 86% от трейдърите бяха навлезли в октомври с оптимистични прогнози. Внезапният спад на Биткойн (BTC) обаче предизвика ликвидиране на стойност над 450 млн. долара във фючърси, свързани с основните криптовалути. При някои токени загубите достигнаха 8%.


Трейдърите на биткойн, които очакваха увеличение на цените, се сблъскаха със значителни загуби, като ликвидациите надхвърлиха 122 млн. долара. Залозите за Ether (ETH) бяха следвани отблизо, като претърпяха загуби за близо 100 млн. долара. По-малките алтернативни токени, или алткойни, бяха ликвидирани за над 85 млн. долара - най-високата стойност от юли насам. При Memecoin Pepe (PEPE) също се наблюдаваше необичайно висока стойност на ликвидациите от 10 млн. долара.


Ликвидацията се случва, когато борсата е принудена да закрие позиция на търговец с ливъридж поради недостатъчен маржин. Мащабните ликвидации често сигнализират за екстремни пазарни условия, като например панически продажби или покупки. Поредица от ликвидации може да показва потенциална повратна точка на пазара, подсказвайки, че е възможно да настъпи обрат в цените, тъй като пазарните нагласи реагират прекомерно.


Световните акции и рисковите активи като биткойн бяха силно засегнати във вторник, след като Иран нанесе ракетни удари по ключови израелски цели, а Израел се закани да отвърне на удара. Биткойнът за кратко спадна до 60 300 долара, отбелязвайки най-лошото начало на традиционно бичия месец за криптовалутата. По-късно той се възстанови до 61 500 долара по време на азиатската търговска сесия в сряда.


Този спад донесе значителни загуби за търговците на фючърси, отбелязвайки най-значителните им неуспехи от началото на август. Данните на CoinGlass показват, че близо 86% от фючърсните позиции са били бичи, като трейдърите са очаквали ръст на цените през следващите седмици. Исторически погледнато, октомври е благоприятен за биткойна, като от 2013 г. насам са регистрирани само два отрицателни месеца.


През последните седмици благоприятните глобални парични политики и политическата подкрепа от страна на САЩ насърчиха продължаващата бича тенденция, като някои трейдъри дори се насочиха към 70 000 долара за Биткойн в близко бъдеще.