Инфлацията в Обединеното кралство се понижава до двугодишно дъно

Основният индекс на потребителските цени спадна до 3,9%, отбелязвайки най-ниското годишно равнище от септември 2021 година насам.

Публикувано от Божидар Балевски дек 20, 2023 в Макроикономика

Докато световната икономика се бори с инфлационния натиск, Обединеното кралство стана свидетел на изненадващ спад на инфлацията, която през ноември се понижи повече от очакваното до 3,9%. Тази неочаквана промяна предизвика анализ и повдигна въпроси относно икономическата траектория, политическите реакции и по-широките последици за бизнеса и домакинствата.


Икономистите, които предварително очакваха скромен спад до 4,4%, бяха изненадани, тъй като основният индекс на потребителските цени (ИПЦ) достигна 3,9%, отбелязвайки най-ниското годишно равнище от септември 2021 година насам. Спадът през октомври до двугодишното дъно от 4,6% подготви почвата за този допълнителен спад.


Разглеждайки данните, Службата за национална статистика определи основните фактори, допринесли за спада. Транспортът, отдихът и културата, както и храните и безалкохолните напитки изиграха ключова роля за понижаването на нивото на инфлацията. Въпреки че икономистите очакваха незначително увеличение на основния индекс на потребителските цени с 0,1% на месечна база, вместо това той спадна с 0,2%.


Основният индекс на потребителските цени, изключващ волатилни елементи като храни, енергия, алкохол и тютюн, възлезе на 5,1% на годишна база, надминавайки прогнозите, които предвиждаха по-високо равнище от 5,6%.


Предпазливостта на Английската централна банка и икономическите реалности


На фона на този неочакван спад на инфлацията неотдавнашното решение на Английската централна банка да запази монетарната си политика става още по-актуално. Задържайки основния лихвен процент стабилен на 5,25%, Комитетът по парична политика потвърди ангажимента си за "рестриктивна" политика за продължителен период от време.


Тази позиция, следваща прекъсването на повишаването на лихвените проценти от септември насам, има за цел да противодейства на инфлационния натиск, който през октомври 2022 година се покачи до 11,1%. Значителният спад на инфлацията през ноември обаче поставя под въпрос предпазливата перспектива на Банката, което води до спекулации за потенциални корекции в траекторията на паричната политика.


Отговор на правителството и икономически перспективи


Министърът на финансите на Обединеното кралство Джереми Хънт приветства неочакваните данни, като изрази оптимизъм, че страната "започва да премахва инфлационния натиск от икономиката". Акцентът на правителството върху намаляването на данъците за бизнеса, както е посочено в есенното изявление, съответства на по-широката му стратегия за насърчаване на "здравословен и устойчив растеж".


Въпреки това Хънт призна и продължаващите предизвикателства, пред които са изправени много семейства, борещи се с високите цени. Ангажиментът за справяне с натиска на разходите за живот подчертава деликатния баланс, който политиците трябва да постигнат, за да гарантират икономическата стабилност и общественото благосъстояние.


Реакции на пазара и настроения на инвеститорите


Неочакваният спад на инфлацията имаше забележими последици за финансовите пазари. Анализаторите предполагат, че по-ниските от очакваното данни за индекса на потребителските цени осигуряват "лъч облекчение" за домакинствата на фона на продължаващата криза с разходите за живот и несигурността на пазара на облигации. Сурен Тиру, икономически директор в ICAEW, подчертава, че значителният спад на инфлацията дава увереност на домакинствата, намеквайки за евентуално облекчаване на основните стойности на ИПЦ. 


Въпреки че спадът на инфлацията може да предложи временно облекчение, на икономическия хоризонт продължават да съществуват предизвикателства. През октомври икономиката на Обединеното кралство се сви с 0,3% на месечна база, което отразява продължаващата борба за преодоляване на икономическите тревоги. Фактори като кризата с разходите за издръжка на живота, нестабилните енергийни пазари, последиците от Брекзит и трайните проблеми с производителността колективно влошават икономическите перспективи и потребителското доверие.


По-широките предизвикателства показват, че пътят към възстановяването остава сложен. Икономическата стагнация, съчетана с ограничените перспективи за растеж, подчертава многостранния натиск, пред който е изправена икономиката на Обединеното кралство.