Инфлацията в Обединеното кралство изненадва с 4% ръст

Основният индекс на потребителските цени, изключващ променливите цени на храните и енергията достигна 5,1% на годишна база.

Публикувано от Божидар Балевски яну 17, 2024 в Макроикономика

В неочакван развой на събитията Обединеното кралство стана свидетел на покачване на годишната инфлация до 4% през декември, което не отговаря на очакванията на икономистите. Изненадващото повишение, предизвикано от поскъпването на алкохола и тютюневите изделия, отбеляза първото увеличение на годишния индекс на потребителските цени (ИПЦ) от февруари 2023 година насам. Икономистите очакваха незначителен спад до 3,8% след по-рязкото от очакваното понижение през ноември до 3,9%.


Разбивката на данните показва, че на месечна база основният индекс на потребителските цени се е увеличил с 0,4 %, надминавайки консенсусната прогноза от 0,2 %, което е забележителен отскок от регистрираните през ноември -0,2 %. Националната статистическа служба (ONS) изтъкна, че най-същественият възходящ принос за годишните темпове на ИПЦ произлиза от категорията на алкохола и тютюневите изделия, докато храните и безалкохолните напитки имат най-съществен низходящ принос.


Основен индекс на потребителските цени и влияещи фактори


Внимателно наблюдаваният основен индекс на потребителските цени или Core CPI на английски език, изключващ променливите елементи като цените на храните, енергията, алкохола и тютюневите изделия, запази стабилна позиция при годишен темп от 5,1%. Това надхвърли прогнозата на специалистите от 4,9% и се запази на равнището от предходния месец. Според ONS пътуванията и транспортните услуги изиграха ключова роля за възходящия принос на основния показател.


Това неочаквано нарастване на инфлацията предизвика коментарите на британския министър на финансите Джереми Хънт, който подчерта, че въпреки колебанията, наблюдавани в страни като САЩ, Франция и Германия, планът на Обединеното кралство за контрол на заемите и стимулиране на растежа чрез конкурентни данъчни равнища остава в ход.


Глобални тенденции в областта на инфлацията


В сравнителен план в САЩ се наблюдава нарастване на инфлацията до 3,4% на годишна база през декември спрямо 3,1% през ноември. По същия начин в еврозоната се наблюдаваше увеличение на индекса на потребителските цени до 2,9% от 2,4% през предходния месец. Глобалният сценарий насочва към сложността, пред която са изправени държавите при управлението на инфлационния натиск.


Перспективи на Bank of England


Тъй като следващото заседание по паричната политика на Английската централна банка е насрочено за 1 февруари, неочакваното повишение на инфлацията служи като своевременно напомняне за продължаващото предизвикателство за ограничаване на инфлацията. През последните две години Банката бързо повиши лихвените проценти, за да се справи с бягащата инфлация.


Сурен Тиру, икономически директор в ICAEW, подчерта потенциалното въздействие на външните фактори върху базисната инфлация. Продължаващото напрежение в Червено море може да допринесе за повишаване на устойчивостта на базисната инфлация. Въпреки това той остава оптимист, че базисната инфлация би трябвало да отслабне през годината поради по-бавното нарастване на заплатите и потискането на търсенето от страна на стагниращата икономика.


Икономически прогнози и потенциални понижения на лихвените проценти


Икономистът от PwC Джейк Фини очаква основната инфлация да се върне към целевото равнище от 2% на Английската централна банка още през април. Предвиждайки отслабване на инфлационния натиск, той предполага, че Английската централна банка може да понижи прогнозите си в предстоящия февруарски доклад за паричната политика. Това от своя страна би могло да подготви почвата за потенциално намаляване на лихвените проценти по-късно през 2024 година, вероятно още през май, особено ако пазарът на труда продължи да се охлажда.


Предизвикателства пред Английската централна банка


В светлината на новия кръг от данни за работните места, публикувани в понеделник, пътят напред за Английската централна банка изглежда сложен. Спадът на обявените свободни работни места с 49 000 през последното тримесечие на годината, съчетан с до голяма степен непромененото равнище на безработица от 4,2%, подчертава предстоящите предизвикателства. Забавянето на растежа на заплатите за трите месеца до ноември добавя допълнително ниво на сложност. Тъй като инфлацията намалява по-бързо от темпа на нарастване на заплатите, средната заплата продължава да нараства в реално изражение.


В заключение, неочакваното нарастване на инфлацията в Обединеното кралство добавя още един пласт несигурност към икономическия пейзаж. Вземането на решения от страна на Английската централна банка в отговор на тази инфлационна изненада, съчетано с развиващите се глобални икономически тенденции, несъмнено ще определят икономическия разказ през следващите месеци. Тъй като светът се бори с инфлационния натиск, деликатният баланс между контролирането на инфлацията и поддържането на икономическия растеж остава централна тема в политическия пейзаж.