Инфлацията в Обединеното кралство остава стабилна

През януари инфлацията в Обединеното кралство се задържа на ниво от 4% на годишна база.

Публикувано от Божидар Балевски фев 14, 2024 в Макроикономика

През януари в Обединеното кралство се наблюдава стабилна, непроменена инфлация от 4% на годишна база, подкрепена от умереното нарастване на цените в ключови сектори като мебели, стоки за бита и храни и безалкохолни напитки. Тази стойност, макар и по-ниска от консенсусните оценки, подчертава сложното взаимодействие на икономическите фактори, формиращи инфлационния натиск в икономиката на Обединеното кралство.


Индексът на потребителските цени


Основният индекс на потребителските цени (ИПЦ), изключващ променливите компоненти като цените на храните, енергията, алкохола и тютюневите изделия, регистрира годишно увеличение от 5,1%, което е малко под очакваните 5,2%. Това умерено нарастване на базисната инфлация предполага нюансирана картина на ценовата динамика, отразяваща както основни структурни промени, така и краткосрочни колебания в моделите на потребителските разходи.


Освен че основният индекс на потребителските цени спадна до -0,6% на месечна база, връщайки се в отрицателна тенденция след неочакваното повишение през декември, прогнозите на икономистите за -0,3% за месеца бяха надхвърлени. Това разминаване между очакванията и реалните резултати подчертава присъщата на инфлационните тенденции колебливост и предизвикателствата, свързани с прогнозирането в динамична икономическа среда.


Инфлацията по сегменти


При по-внимателно разглеждане на компонентите, допринасящи за инфлацията, се открояват забележителни тенденции. Националната статистическа служба подчерта, че макар жилищата и битовите услуги, особено повишените такси за газ и електроенергия, да оказват натиск за повишаване на инфлацията, той е частично компенсиран от спада на цените на мебелите, стоките за бита и храните и безалкохолните напитки. Подобни разнопосочни движения подчертават хетерогенността на инфлационните сили, действащи в икономиката на Обединеното кралство.


Марион Амиот, старши икономист за Европа в S&P Global Ratings, контекстуализира тези тенденции в рамките на по-широката динамика на пазара на труда, като подчерта ролята на ограниченото предлагане на работна сила за стимулиране на високия растеж на заплатите и на основния инфлационен натиск, особено в сектора на услугите. Въпреки тези предизвикателства последните развития, включително облекчаване на цените на енергията и храните, наред с намаляващите свободни работни места и натиск върху заплатите, предлагат обещаващи признаци за потенциално умерено намаляване на инфлационния натиск през следващите месеци.


Проблемите в Обединеното кралство


Траекторията на инфлацията в Обединеното кралство отразява постепенна низходяща тенденция след достигнатия през октомври 2022 година връх от 11,1% на годишна база. Макар че Обединеното кралство изостава от своите колеги в укротяването на инфлацията, съгласуваните усилия на политиците, включително бързото повишаване на лихвените проценти от страна на Английската централна банка, допринесоха за тази низходяща траектория. Поддържането на този напредък обаче продължава да зависи от ориентирането в променящите се икономически условия и от справянето с постоянните предизвикателства на пазара на труда.


Въпреки опасенията за наближаваща рецесия британската икономика досега демонстрира устойчивост, избягвайки спад в условията на затягане на паричната политика. Въпреки това предварителните оценки сочат потенциална техническа рецесия през четвъртото тримесечие, което подчертава деликатното балансиране, пред което са изправени създателите на политиката, тъй като те се стремят да ограничат инфлацията, като същевременно подкрепят икономическия растеж.


Бъдещето за британската икономика


Сурен Тиру, директор по икономическите въпроси в ICAEW, тълкува по-меките от очакваното данни за инфлацията като показателни за напредъка на Обединеното кралство в борбата с бързо нарастващата инфлация. Очаква се очакваните намаления на сметките за енергия и по-ниските разходи за храна да допринесат значително за чувствителното намаляване на инфлацията през следващите месеци. Въпреки това Тиру предупреди за потенциалните рискове, свързани с намаляването на данъците в предстоящото пролетно изявление на правителството за бюджета, което може да усложни траекторията на паричната политика и управлението на инфлацията.


В заключение, стабилизирането на инфлацията в Обединеното кралство на равнище от 4% през януари отразява сложното взаимодействие на икономически фактори, вариращи от промени в поведението на потребителите до динамиката на пазара на труда и интервенциите на паричната политика. Макар че последните събития предлагат предпазлив оптимизъм по отношение на потенциалното смекчаване на инфлационния натиск, устойчивите усилия на политиците и разумните фискални мерки ще бъдат от съществено значение за придвижването по пътя към ценова стабилност и устойчив икономически растеж.