Инфлацията в САЩ продължава, но с бавни темпове

Цените в САЩ се увеличават с 0.1% спрямо предходния месец

Публикувано от Божидар Балевски дек 12, 2023 в Макроикономика

Появиха се данните за инфлацията в САЩ, водеща информация за състоянието на икономиката и ключов индикатор, по който Федералния резерв взима решения за своите последващи действия.

Индекса на потребителските цени се повиши с 0.1% спрямо предходния месец при очаквания от 0.0%. За сметка на това базисната инфлация, която изключва храните и енергията от сметките, бележи ръст от 0.3%, точно колкото и прогнозите на анализатори. При индекса на потребителските цени спрямо предходната година виждаме повишение от 3.1%, изцяло съвпадащо с очакванията, които бяха прави и за базисната инфлация на годишна база, 4% ръст.

Със сигурност инфлацията вече е далеч от стряскащите нива от преди няколко месеца, но и все още не е на нивата, които да гарантират пълно спокойствие за пазарите и икономиката. Силните данни за пазара на труда пък са повод за оптимизъм, тъй като поддържат харчовете на потребителите и икономиката остава на стабилни основи.

Ръководителите на Федералния резерв започват двудневна среща, в която ще се решат бъдещите им действия относно лихвените проценти. Прогнозите са предимно свързани с това да няма повече увеличения на лихвите, а в средата на следващата година, около юни, да започне тяхното редуциране. До сега видяхме 11 увеличение, стартирали през март 2022 г. 

Новината за инфлацията доведе до задържане на високите нива на фючърсите на акциите, отслабен долар и занижени нива на лихвите по облигациите.