Има яснота по най-важното събитие за Етериум

Регулаторите дадоха яснота по ключов казус

Публикувано от Божидар Балевски юни 14, 2024 в Криптовалути

По време на изслушване за бюджета Гари Генслер, председател на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC), заяви пред американските сенатори, че окончателните одобрения за борсово търгуваните фондове (ETF) на Ethereum (ETH) се очаква да приключат това лято. Той посочи, че първоначалните одобрения са налице и остават само последните стъпки за регистрация.


По време на изслушването Генслер изрази продължаващата загриженост по отношение на проблемите със спазването на изискванията в сектора на криптовалутите и се въздържа от ясно класифициране на ETH като стока или ценна книга. Тази продължаваща неяснота отразява предпазливата позиция на SEC по отношение на цифровите активи. Междувременно Ростин Бехнам, председател на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC), потвърди, че неговата агенция счита ETH за стока.


В дискусията бяха засегнати и регулаторните роли на SEC и CFTC, като Генслер подчерта, че SEC вероятно ще контролира повечето цифрови активи, считани за ценни книжа. Той изтъкна необходимостта от по-ясно оповестяване на информация на пазара на криптовалути, за да се защитят инвеститорите.


Бехнам говори и за настоящите ограничения на CFTC при ефективното регулиране на криптопазара, като посочи липсата на необходимите регулаторни инструменти и адекватно финансиране за цялостен надзор на търговските практики.


Освен това Бехнам разгледа опасенията относно пазарите за прогнози и договорите за изборни резултати, като заяви, че подобни дейности противоречат на съществуващите закони и че се предприемат стъпки за тяхното забраняване.


Защо всички чакат борсово-търгуваните фондове на Етериум?


Одобрението на борсово-търгувани фондове Ethereum е ключово събитие за пазара на криптовалути, което е сигнал за значителен напредък в интегрирането на цифровите активи в основните финансови системи. Този ход не само легитимира Етериум като основен финансов актив, но и разширява неговата достъпност, позволявайки на традиционните инвеститори, които може да се опасяват от директни покупки на криптовалута, да се ангажират с пазара чрез регулиран, познат инвестиционен инструмент. 


Осигурявайки мост между традиционните финанси и света на цифровите активи, ETF-ите на Етериум биха могли да привлекат значителен приток на нови капитали, да повишат пазарната ликвидност и потенциално да стабилизират волатилността на цената на Етериум. Освен това това одобрение може да създаде прецедент за други криптовалути, проправяйки пътя за по-нататъшно въвеждане на ETF и насърчавайки по-широкото приемане и растеж на крипто сектора.