Илон Мъск продава биткойните си?

Tesla премества биткойн на стойност 760 милиона долара в неизвестни портфейли

Публикувано от Божидар Балевски окт 16, 2024 в Криптовалути

Tesla, един от най-големите корпоративни притежатели на биткойн, е прехвърлила почти всичките си 760 млн. долара в биткойн (BTC) в неидентифицирани портфейли, предизвиквайки спекулации, че компанията може би се готви да продава. Във вторник Tesla прехвърли над 11 500 BTC към неизвестни дестинации, оставяйки в портфейлите си само незначителна стойност от 6,65 USD в Биткойн, според данни от Arkham Intelligence.


Понастоящем Tesla е четвъртият по големина притежател на Биткойн сред публично търгуваните компании, като само MicroStrategy, MARA Holdings и Riot Platforms притежават повече. Компанията първоначално закупи Биткойн за 1,5 млрд. долара през февруари 2021 г. и в един момент притежаваше криптовалута на стойност цели 2,5 млрд. долара. В началото на 2022 г. обаче Tesla продаде 75% от притежаваните от нея активи на загуба. Към март 2024 г. притежанията на Тесла в Биткойн възлизат на около 11 509 BTC, на стойност около 770 млн. долара.


Илон Мъск по-рано обяви, че Tesla ще започне да приема Биткойн като плащане за своите автомобили, но планът бързо беше изоставен поради опасения относно въздействието на добива на Биткойн върху околната среда.


Въпреки че Tesla и някои от другите компании на Мъск, като SpaceX, имат Биткойн в балансите си, остава неясно колко силно Мъск лично подкрепя криптовалутата. В интервю през юли Мъск коментира, че Биткойн има известна стойност, но подчерта, че предпочита повече Dogecoin (DOGE).


Неотдавнашните прехвърляния повдигнаха въпроси за намеренията на Tesla, въпреки че не е направено официално потвърждение дали компанията продава останалите си биткойн авоари.