И криптото беше засегнато от падащите акции

Секторът изтри 270 млрд. долара от стойността си

Публикувано от Божидар Балевски авг 05, 2024 в Криптовалути

В неделя пазарът на криптовалути се сблъска с мащабна разпродажба, като общата му стойност спадна с около 270 млрд. долара. Инвеститорите, изплашени от пазарната конюнктура, бързо разтовариха позициите си в по-рискови активи.


Биткойнът, най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, отбеляза спад на цената си с 11% през последните 24 часа, а Етерът, втората по големина, поевтиня с 21%. Според данни от CoinGecko тези спадове допринесоха за значителната загуба на целия пазар.


Каква е причината за спада


Спадът на криптопазара се случи успоредно с по-широките понижения на акциите на пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион. В Япония индексът Nikkei 225 се понижи с цели 7%, разширявайки загубите от предходната седмица. Това се случи след съобщението на Японската централна банка за повишаване на основния ѝ лихвен процент до най-високото му равнище от 16 години насам.


В Съединените щати Nasdaq завърши миналата седмица със спад от 3,4%, което го тласна към територията на корекцията. Това отбеляза най-лошото триседмично представяне на технологичния индекс от септември 2022 г. насам - период, характеризиращ се със значителен спад на пазара. Известни технологични гиганти като Amazon и Nvidia бяха сред допринеслите за тези спадове.


Спадът на фондовия пазар през миналата седмица беше отчасти предизвикан от разочароващи отчети за приходите, по-слаб от очакваното доклад за работните места, нарастваща безработица и изпитващ затруднения производствен сектор. Освен това Федералният резерв на САЩ реши да запази основния си лихвен процент непроменен и се въздържа да обещае намаляване на лихвите през септември, противно на много пазарни прогнози. Обикновено по-ниските лихвени проценти се свързват с по-добри резултати за по-рисковите активи като криптовалутите.


Цената на биткойна вече е спаднала до най-ниското си ниво от февруари насам, като се търгува за приблизително 54 000 щатски долара. Въпреки този неотдавнашен спад, тя остава нагоре с близо 23% за годината.


Етерът, родната криптовалута на блокчейна на Етериум, отбеляза спад на цената си до около 2300 долара, заличавайки печалбите си за годината. Токенът BNB на Binance поевтиня с повече от 15%, докато Solana спадна с 10%.


Инвеститорите също така следят предстоящите търговски данни от Китай и Тайван, както и решенията на централните банки в Индия и Австралия, които могат да окажат допълнително влияние върху пазара.


Този последен срив на криптовалутите ще има по-широки последици, особено след като по-рано тази година Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) одобри нови спот борсово търгувани фондове (ETF) за Биткойн и Етер. Тези ETF-и привлякоха стотици милиони долари в криптовалутите. В петък излезна новина, че Morgan Stanley скоро ще позволи на своите 15 000 финансови съветници да предлагат на клиентите си Биткойн ETF, което бележи значителна промяна за Уолстрийт.