Голяма част от работниците в България се осигуряват на минималната заплата

Каква може да е причината за това?

Публикувано от Божидар Балевски сеп 05, 2024 в България

През 2023 г., над една трета от наетите служители в България, приблизително 850 хиляди души, са били осигурявани на минимална заплата от 780 лв., според данни, предоставени от НАП след запитване за достъп до обществена информация относно декларираните доходи. Почти половината от заетите (малко над 45%) са обявили месечни брутни доходи до 1000 лв. по трудов договор, а 42% са декларирали доходи в диапазона от 1000 до 3000 лв. Само около 12% от работещите са посочили заплати над този праг.


В сравнение с 2022 г., когато минималната заплата беше 710 лв., малко повече от 35% от наетите са се осигурявали на този минимум. Тогава над половината от работещите (51%) са декларирали доходи до 1000 лв., включително минималната заплата.


Публикуваните от НАП данни осигуряват по-добро разбиране за разпределението на доходите в страната и подчертават как увеличението на минималната заплата, която се очаква да достигне 1077 лв. в началото на следващата година, ще засегне значителна част от наетите лица.


Едно от наблюденията от тези данни е големият брой хора, които се осигуряват на минимална заплата, което може да бъде свързано както с неравенствата в доходите, така и с присъствието на сивата икономика. Това поражда съмнения дали декларираните доходи отразяват действителните и дали някои от тях не са занижени, за да се намалят данъчните задължения и осигурителните вноски.


По данни на НСИ, средната брутна заплата през 2023 г. е била около 1990 лв., но информацията от НАП показва значителни разлики в доходите. Почти три четвърти от наетите са декларирали месечен доход под 2000 лв.


Основният източник на доходи за повечето работещи е трудовото възнаграждение, като 5.58 млрд. лв. от общо 5.99 млрд. лв. декларирани доходи са от трудови договори. Декларираните доходи включват и приходи от други източници, като самонаетите лица, доходи от граждански договори, наеми и други. Около 1.4 милиона души (46.6%) са обявили месечен доход до 780 лв., а над 55% са посочили доходи под 1000 лв.


През 2023 г. 910 души са декларирали годишни доходи над 1.2 млн. лв., което представлява значителен ръст в сравнение с предходната година, когато броят им е бил 847. Тези числа подчертават значението на различните доходни групи за икономиката и за държавните финанси.