Германското правителство разпродава огромно количество Биткойн

Ще повлияе ли това на цената?

Публикувано от Божидар Балевски юни 26, 2024 в Криптовалути

Крипто портфейл, идентифициран като принадлежащ на германското правителство, наскоро е ликвидирал над 54 млн. долара в биткойни. Този контролиран от правителството портфейл е извършил продажбата на 900 Биткойна в три отделни транзакции на 25 юни.

Първоначалната транзакция включваше прехвърляне на 200 BTC към борсата Coinbase, а втората транзакция на същата сума беше насочена към борсата Kraken. Освен това трета транзакция, включваща 500 BTC на стойност над 30 млн. долара, беше извършена към неидентифициран портфейл с етикет "139Po", както съобщава Arkham Intelligence.

Това не е първото взаимодействие на германското правителство с портфейла "139Po". Предишни транзакции включват изпращане на 800 BTC на 20 юни и още 500 BTC на 19 юни на същия адрес. Съобщава се, че въпреки тези значителни продажби портфейлът все още съдържа 46 359 Биткойна.

Като се имат предвид значителните наличности, портфейлът на германското правителство, оценен на над 2,8 млрд. долара в BTC, има потенциала да окаже значително влияние върху пазарната цена на Биткойн, като евентуално я понижи под критичния праг от 60 000 долара.

Стойността на Биткойн бележи низходяща тенденция, като през последния месец спадът е 11%, а през седмицата - 7%, като в момента се търгува малко над 61 000 долара, според Bitstamp.

Техническият анализ на известния анализатор Уили Ву показва, че Биткойн може да се намира в период на охлаждане с продължителност от една до четири седмици, след което цената може да се стабилизира достатъчно, за да се възобнови ралито.

Освен това неотдавнашните правителствени транзакции не са единственият потенциален източник на натиск за понижаване на цените на Биткойн. Неработещата борса за криптовалути Mt. Gox обяви плановете си да започне да изплаща задълженията си към кредиторите през юли, като потенциално ще освободи Биткойн на стойност над 9,4 млрд. долара за около 127 000 кредитори. Този ход вероятно ще внесе допълнителен натиск за продажби на пазара, тъй като тези дългоочаквани кредитори може да решат да ликвидират своите авоари.