Европа разполага с рекордни запаси от газ

Въпреки това потребителите все още са изправени пред исторически високи сметки тази зима поради геополитическите опасения.

Публикувано от Божидар Балевски дек 22, 2023 в Макроикономика

Докато Европа се подготвя за зимата, регионът се намира в завидната позиция да притежава рекордно високи запаси от газ, които в края на ноември 2023 година ще достигнат приблизително 97,5%. Този излишък е резултат от ефективните правителствени мерки и последователните усилия за увеличаване на енергийните резерви, като за втора поредна година няма опасения от недостиг на газ през зимата. Въпреки тази сигурност в доставките потребителите се подготвят за трайно високи цени на газа, което създава предпоставки за напрежение на енергийния пазар.


Доставките на газ и подобрени запаси


Неотдавнашно проучване на Moody's хвърля светлина върху стабилността на енергийните запаси в Европа, като посочва минимален риск от недостиг през настоящата зима и позиционира континента благоприятно за следващия студен сезон. Стратегическите действия на Европейския съюз както по отношение на търсенето, така и на предлагането, заедно с увеличените доставки на втечнен природен газ (LNG) през 2023 година, по-голямата наличност на ядрени и водноелектрически централи и по-меката зима допринесоха за тази положителна перспектива. Забележително е, че икономическата стагнация в региона изигра роля за намаляване на потреблението на енергия.


Усилията за укрепване на енергийните резерви се оказаха успешни, като Moody's очаква съхранението на газ да бъде дори по-високо от първоначално предвиденото и да достигне 55% към края на март 2024 година. Този излишък осигурява предпазна мрежа срещу потенциални прекъсвания, като гарантира по-устойчив енергиен пейзаж.


Високи цени на газ и геополитически фактори


Въпреки че енергийната сигурност на Европа е на солидна основа, това не може да се каже за цените на газа, които ще останат високи и нестабилни. Въпреки значителния спад на цените на едро през изминалата година, потребителите все още не са изпитали пълното въздействие поради практиките на доставчиците за хеджиране, което води до забавяне на прехвърлянето на намалените разходи към крайните потребители.


Джеймс Уодъл, ръководител на отдел "Европейски газ и глобален втечнен природен газ" в Energy Aspects, отбелязва, че европейските цени на газа са значително над средните за периода 2015-2019 година. Загриженост будят задържащите се високи тарифи за домакинствата и промишлеността, които отразяват историческия контекст и повдигат въпроси за конкурентоспособността на отрасъла.


Цените на едро, макар и значително по-ниски от пиковите стойности, наблюдавани през 2022 година, все още се движат на двойно по-високи нива от историческата средна стойност. Тази ситуация оказва натиск както върху домакинствата, така и върху промишлеността, което води до съображения за преместване на производството извън Европа с цел облекчаване на тежестта на разходите.


Геополитически рискове и нестабилност на пазара


Moody's посочва геополитическите рискове като основен фактор за продължаващата нестабилност на пазарите. Повишената уязвимост към прекъсвания на доставките и потенциалното геополитическо напрежение представляват предизвикателство за стабилността на цените на газа. Конфликтът между Израел и Хамас вече допринесе за повишаване на рисковите премии и за повишаване на спот цените на газа, подчертавайки взаимосвързаността на глобалните събития с регионалните енергийни пазари.


В доклада се подчертава потенциалът за скок на европейските цени на газа при неблагоприятни сценарии, като например по-широк конфликт с участието на Иран. Moody's определя това като малко вероятен, но въздействащ риск, правейки паралели с последиците от руското нахлуване в Украйна. При такива сценарии икономическата активност може да бъде затруднена, което ще доведе до допълнителни предизвикателства за енергоемките сектори.


Докато Европа се радва на достатъчни запаси от газ, вниманието се насочва към постоянното предизвикателство на високите цени на газа и по-широкия геополитически пейзаж. Потребителите са изправени пред перспективата за по-високи сметки въпреки благоприятната позиция на енергийните запаси. Способността на отрасъла да управлява разходите, да се адаптира към развиващата се геополитическа динамика и да отговори на опасенията на потребителите ще играе решаваща роля за формирането на енергийния пейзаж през следващите месеци. Въпреки че зимният недостиг на газ може да бъде предотвратен, преминаването през зимния сезон несъмнено ще постави на изпитание устойчивостта и адаптивността на европейския енергиен сектор.