Ето какъв е потенциалът на Етериум фондовете

Печалби или загуби за бъдещите инвеститори?

Публикувано от Божидар Балевски юни 04, 2024 в Криптовалути

K33 Research очаква, че спот ETF-ите за Етериум ще повторят успеха на спот ETF-ите за Биткойн и ще привлекат 4 млрд. долара в рамките на пет месеца след стартирането си.

„Тази прогноза се основава на институционалния пазарен дял на Етериум, който възлиза на 28% спрямо Биткойн“, заяви криптоброкерската фирма в доклад, публикуван във вторник. Освен това откритият интерес към Етериум на Чикагската стокова борса (CME) е 23% от този към Биткойн, което показва сходен институционален интерес.

От въвеждането си през януари американските Биткойн ETF-и са натрупали 13,9 млрд. долара. В световен мащаб Биткойн ETF-ите вече притежават над 1 милион BTC, което представлява повече от 5% от предлагането на Биткойн в обращение.

Понастоящем институционалните фондове контролират 3,3% от циркулиращото предлагане на Етериум. Въз основа на това K33 Research прогнозира приток от 3,1 до 4,8 млрд. долара в ETF-ите на Етериум след пускането им на пазара, което се равнява на между 750 000 и 1 млн. ETH, или 0,65% до 0,85% от циркулиращото предлагане на Етериум.

Тази оптимистична прогноза рязко контрастира с неубедителния дебют на фючърсните ETF-и на Етериум през миналата година, който привлече значително по-малко внимание в сравнение с първите фючърсни ETF-и на Биткойн през 2021 г. K33 приписва това по-скоро на лошото пазарно време, отколкото на липсата на интерес към Етериум.

Например фючърсите върху Етериум на CME са със среден пазарен дял от 35% от създаването си, въпреки че в момента те са 22,9% от размера на Биткойн. Между 29 септември и 26 декември ETF-ите с фючърси върху ETH отбелязаха приток, възлизащ на 34,6% от този на ETF-ите с фючърси върху Биткойн.

„На пазари като Канада и Европа ETPs за Етериум притежават около една трета от управляваните активи (AUM) в сравнение с ETPs за Биткойн“, отбеляза K33. „Въпреки това американските ETF, базирани на фючърси, намаляват глобалната доминация на ETH.“

Анализаторът на Блумбърг за ETF Ерик Балчунас предположи, че ETF за Етериум могат да уловят от 10% до 20% от притока, наблюдаван от спот ETF за Биткойн. В сряда той коментира: „Постигането на 20% от това, което събраха спот ETF за Биткойн, би се считало за много успешен старт по типичните стандарти за ETF.“