Етериум се изстреля след слухове за одобряване на ETF

Влизаме ли в нова фаза на бичия пазар?

Публикувано от Божидар Балевски май 20, 2024 в Криптовалути

Етерът поскъпна с 10% и достигна 3,4 хил. долара след повишените очаквания на анализаторите на Bloomberg относно одобрението на спот ETF от SEC. Преди това пазарът до голяма степен очакваше отхвърлянето на тези фондове от SEC, което трябваше да започне тази седмица.


Цената на етера вече отбеляза скромен ръст по време на американските часове на търговия в понеделник, но тя се повиши, след като анализаторите на Bloomberg ETF Джеймс Сейфърт и Ерик Балчунас драстично повишиха прогнозите си за одобрението на спот ETF от Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ.


„Като се имат предвид последните дискусии, изглежда, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси може напълно да промени позицията си по този все по-политизиран въпрос, което ни накара да коригираме шансовете си за одобрение на спот ETFs на Ether до 75%, в сравнение с 25%“, написа в Twitter Ерик Балчунас, старши анализатор на ETF в Bloomberg.


Тази седмица се очаква SEC да спази няколко крайни срока за вземане на решение за одобряване или отхвърляне на тези спот ETF, след като многократно отлагаше тези решения.


Във връзка с това Биткойн (BTC) също бележи ръст, като сега се е повишил с над 5% и се приближава до нивото от 70 000 долара. Междувременно, Grayscale Ethereum Trust (ETHE), който има за цел да се превърне в спот ETF, отбеляза скок на цената си за търговия с над 23% в понеделник, което е значително увеличение спрямо неотдавнашната 20% отстъпка от нетната стойност на активите, тъй като пазарът спекулираше с решението на SEC.


Как Етериум ETF може да повлияе на пазарите?

Одобрението на ETF за спот търговия с етериум може значително да промени най-големия крипто проект за умни договори, като повиши неговата легитимност и стабилност. Ако Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ одобри такъв ETF, това ще бъде важен етап, който ще сигнализира за институционалното приемане на Етериум като основен финансов актив. Това би могло да доведе до увеличаване на инвестициите както от страна на инвеститори на дребно, така и от институционални инвеститори, които преди това може да са били предпазливи по отношение на преките инвестиции в криптовалути поради тяхната регулаторна неяснота, която влага сериозно количество риск към активната група на крипто. С ETF инвеститорите могат да получат експозиция към Етериум без сложностите на пряката собственост върху криптовалута, като например сигурността на портфейла и уязвимостта на обмена. Тази лекота на достъпа може да доведе до по-широка база от инвеститори, което потенциално да увеличи търсенето и стабилността на цените. Нещо повече, одобрението може да предизвика вълна от подобни финансови продукти и услуги, което допълнително ще интегрира Етериум в по-широката финансова система. Това, от своя страна, би засилило позицията на Етериум не само като цифрова валута, но и като основополагаща технология в разрастващата се сфера на децентрализираните финанси, което потенциално би ускорило иновациите и приемането им в различни сектори.