Ethereum изглежда все по-привлекателен

Подобряват се обстоятелствата по ключов проблем на проекта

Публикувано от Божидар Балевски авг 19, 2024 в Криптовалути

Таксите за газ на Ethereum наскоро достигнаха петгодишно дъно - значително намаление, което някои обясняват с миграцията на потребители и приложения към по-нови, по-популярни блокчейн вериги. Анализаторът Райън Лий подчертава, че в исторически план има забележителна корелация между ниските такси за газ и евентуалното покачване на цените на ETH.


Рязкото намаляване на таксите за транзакции в мрежата на Етериум може да означава бичи перспективи за етера (ETH), родния токен на мрежата. Според анализатора тази перспектива се подкрепя от историческите модели. „Исторически погледнато, когато газовите такси за ETH достигнат най-ниските си точки, това често сигнализира за средносрочно ценово дъно“, заяви Райън Лий, главен анализатор в Bitget Research, в бележка, споделена с CoinDesk в петък. „Цените на ETH обикновено преживяват силен отскок след този цикъл, особено когато този спад съвпада с цикъла на намаляване на лихвените проценти, създавайки многобройни възможности на пазара.“


Какво представляват газ таксите


Таксите за газ са разходите, които потребителите правят, за да изпълняват транзакции в мрежата на Етериум. По-рано тази седмица таксите паднаха до 0,6 гвей, като транзакциите с нисък приоритет струваха само 1 гвей или дори по-малко - рядкост през последните години. Това представлява драматично намаление с 95% спрямо нивото от 83,1 гвей, наблюдавано през март, когато мрежата отбеляза рязък ръст на активността.


Медиана на цената на газ таксите на Етериум мрежата

Източник: Dune

Според Лий намаленото търсене на блоковото пространство на Ethereum, съчетано с нарастващото предпочитание към приложения на други блокчейн, вероятно е допринесло за намаляването на таксите. „Неотдавнашният спад на таксите за газ на Етериум до петгодишно дъно може да се отдаде на миграцията на дейности като транзакции с мемори монети и взаимодействия с децентрализирани приложения (Dapp) към други по-бързи и по-рентабилни блокчейн вериги като Солана и решенията на Layer 2“, обясни Лий. Той също така отбеляза, че дългоочакваният ъпгрейд на Dencun е повишил ефективността на мрежата, което допълнително е намалило таксите за газ.


Надстройката на Dencun, която включва значителни актуализации от март, които промениха обработката и валидирането на транзакции в мрежата на Ethereum, изигра ключова роля за тази промяна. Освен това от юли насам базираното на Solana приложение Pump на няколко пъти генерира повече такси от цялата мрежа Ethereum в рамките на един 24-часов период, за последен път на 13 август.


Междувременно намаляването на броя на изгорените ETH поради по-ниските такси доведе до увеличаване на предлагането на токена. Данните сочат, че през изминалата седмица към общото предлагане са добавени приблизително 16 000 ETH, оценени на около 42 млн. долара по текущи цени, което поставя предлагането на път да нарасне с 0,7% през тази година.