Етериум срещу Биткойн. Кои ETF-и ще доминират пазара?

Интересен анализ на JPMorgan

Публикувано от Божидар Балевски май 30, 2024 в Криптовалути

Според JPMorgan търсенето на борсово търгувани фондове (ETF) за спот етер (ETH) се очаква да бъде значително по-ниско от това на ETF за биткойн (BTC), както се посочва в неотдавнашен анализ. Банката прогнозира, че спот ETF за етер може да привлече до 3 млрд. долара нетни притоци до края на тази година. Тази цифра може да нарасне до 6 млрд. долара, ако станат достъпни опции за залагане.


Анализът показва, че ранното навлизане на биткойн на пазара е наситило търсенето на криптоактиви, особено след одобрението на спот ETFs. Това предимство на първия участник е ключов фактор, който оказва влияние върху сравнителните нива на търсене между ETF за биткойн и етер.


Процесът на одобрение на етерните ETF-и в САЩ напредва, като Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) наскоро одобри основните регулаторни документи. Въпреки това тези ETF-и очакват окончателно одобрение, тъй като техните S-1 документи също трябва да бъдат одобрени, преди да може да започне търговията. За разлика от тях ETF за биткойн се търгуват от януари.


В доклада се подчертава също така, че неотдавнашното намаляване на възнаграждението за биткойн наполовина през април е стимулирало допълнителното търсене на биткойн ETF - катализатор, който липсва при етера. Настоящата липса на залог за одобрените спот ETF за етер намалява тяхната привлекателност, особено в сравнение с други платформи, предлагащи доходност от залог.


Ролята на етера като приложен токен, който предлага различна стойност от биткойна, е по-малко привлекателна за инвеститорите, които го сравняват с традиционни активи като златото. Тази разлика в привлекателността е от решаващо значение за институционалните инвеститори, които могат да намерят спот ETF-ите на етера за по-малко привлекателни поради по-ниската ликвидност и по-малките управлявани активи в сравнение с биткойн.


Очаква се първоначалната реакция на пазара на въвеждането на спот ETFs за етер да бъде хладна. Спекулативните инвеститори, особено тези, които са инвестирали в Grayscale Ethereum Trust (ETHE) в очакване той да се превърне в ETF, вероятно ще продадат своите дялове, което може да доведе до отлив на средства в размер на 1 млрд. долара и да окаже натиск за понижаване на цените на етера.