Документален филм на HBO разкри самоличността на Сатоши Накамото

Посоченият за Сатоши Накамото отрече да е създателят на Bitcoin

Публикувано от Божидар Балевски окт 09, 2024 в Криптовалути

Въпреки шума около неотдавнашния документален филм на HBO, който сочи Питър Тод за мистериозния създател на Биткойн - Сатоши Накамото, крипто пазарът до голяма степен остана безразличен. Биткойн (BTC) и другите основни криптовалути претърпяха минимални ценови промени след излизането на дългоочаквания филм.


Документалният филм, озаглавен „Money Electric: Тайната на Биткойн“, породи много дискусии в криптовалутата общност, като мнозина спекулираха, че той може да доведе до волатилност на пазара чрез разкриване на истинската самоличност на Накамото. Пазарната реакция обаче беше слаба и стойността на Биткойн отбеляза само лек спад от 0,4% през последните 24 часа. Според индекса CoinDesk 20 (CD20) основните криптовалути се понижиха с 0,61%, докато Етер (ETH) се повиши с 0,3%. Други забележителни токени като BNB (BNB), Solana (SOL) и XRP (XRP) останаха относително стабилни. За разлика от тях, при Sui Network (SUI) се наблюдаваше рязък спад от 7% след много седмичен скок, който преди това беше повишил цената му с повече от 20% от края на септември.


Документалният филм на HBO предизвика внимание, като предположи, че разработчикът на Биткойн Питър Тод може да е Накамото, опирайки се на ранни онлайн доказателства. Въпреки това Тод отрече тези твърдения в интервю за CoinDesk, а по-широката общност на биткойн в социалните медии, особено в X (бившия Twitter), до голяма степен отхвърли заключенията на HBO.


Пазарни залози за самоличността на Сатоши


Пазарите за залагания като Polymarket отбелязаха бурна активност, като над 44,3 млн. долара бяха заложени за това кой може да бъде разкрит като Сатоши. Залагащите се фокусираха върху фигури като Лен Сасаман и Адам Бек, които бяха ранни фаворити. В същото време друг пазар за залози, който спекулираше дали самоличността на Сатоши ще бъде потвърдена тази година, остана сравнително непроменен, въпреки шумотевицата около документалния филм. Вероятността самоличността на Сатоши да остане недоказана до края на 2024 г. за кратко се понижи от 98% на 82%, но бързо се възстанови до 95,5%.


Шанс да се разкрие самоличността на Сатоши Накамото

Източник: Polymarket


Изтичане на средства от ETF и спад на китайския пазар


В понеделник базираните в САЩ борсово търгувани фондове (ETF) за спот биткойн отбелязаха значителен отлив, като по данни на SoSoValue бяха отчетени тегления за над 18 млн. долара. Само FBTC на Fidelity е загубил повече от 48 млн. долара. ETF-ите за етериум (ETH) отбелязаха подобни спадове, с 8 млн. долара тегления, водени от продукта ETHW на Bitwise, който отбеляза отлив от 4,8 млн. долара.


Липсата на пазарно движение за Биткойн последва брифинга на китайското правителство във вторник, на който не бяха обявени никакви значителни нови мерки за стимулиране на икономиката. Надеждите за дългосрочен пакет от стимули бяха подхранили неотдавнашното рали на биткойн, но липсата на по-нататъшни действия доведе до забавяне на криптопазара. Китайските акции също се понижиха, като индексът Shanghai Composite спадна с 3,9%, а индексът Shenzhen Component - с 4%.


Поглед напред: Федералният резерв и икономическите показатели


Сега трейдърите наблюдават предстоящите икономически данни и срещата на Федералния резерв за потенциална пазарна посока. Очаква се Федералният резерв да публикува протокола от заседанието на FOMC заедно с ключови икономически данни от август, като мнозина спекулират, че те биха могли да повлияят на движението на цените на биткойн и други криптовалути. Залагащите на Полимаркет прогнозират понижение на лихвения процент с 25 базисни пункта за ноември, докато вероятността за намаление с 50 базисни пункта спадна значително от 46% в края на септември до едва 9%.


Анализаторите на QCP Capital в предаването си в сряда подчертаха променящата се динамика. „С отшумяването на китайското рали очакваме пренасочване на капитали обратно към криптовалутите, което е сигнал за нарастващата зрялост на сектора като жизнеспособен рисков актив“, заявиха те. От QCP добавиха, че предстоящият сезон на корпоративните печалби, заедно с публикуването на ключов индекс на потребителските цени (ИПЦ), може да донесе краткосрочни рискове за понижение на акциите. Геополитическото напрежение също усложнява пазарните прогнози. 


Въпреки това QCP остава оптимист за средносрочните перспективи, като прогнозира, че заглавията, свързани с предстоящите избори, ще продължат да оказват влияние върху криптопазарите.