Добра новина за спекулантите в Bitcoin

Американски регулаторен орган одобри опциите за Bitcoin ETF

Публикувано от Любомир Стойчевски окт 21, 2024 в Криптовалути

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) даде зелена светлина за промени в правилата на фондовите борси, които ще позволят търговия с опции върху спот фондовете, търгувани на борсата за биткойни (ETF), разширявайки инвестиционния пейзаж за тези продукти, които привлякоха милиарди инвестиции тази година.


Одобрението на SEC, обявено в бележки, публикувани в петък, дава на Нюйоркската фондова борса (NYSE) разрешение да листва и търгува с опции върху Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), Grayscale Bitcoin Mini Trust (BTC) и Bitwise Bitcoin ETF (BITB). Междувременно Cboe Global Markets получи разрешение да предлага опции върху Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) и ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB).


Растящ пазар на опции за Bitcoin ETF


Това решение идва малко след като Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) одобри искането на Nasdaq за пускане на пазара на опции върху iShares Bitcoin Trust (IBIT), управляван от BlackRock. Очаква се въвеждането на търговия с опции за биткойн ETF да засили институционалния интерес към криптовалутата и да подобри пазарната ликвидност.


Опциите са финансови инструменти, които дават на инвеститорите правото, но не и задължението, да купят или продадат базов актив - например биткойн ETF - на определена цена в рамките на определен период от време. Очаква се наличието на опции върху биткойн ETF да предложи на пазарните участници повече инструменти за хеджиране, да подобри откриването на цените и да намали пазарната волатилност.


Очаквания на SEC


В изявлението си относно одобрението на NYSE SEC изрази оптимизъм, че търговията с опции върху биткойн ETF ще улесни по-добрите стратегии за хеджиране, ще увеличи пазарната ликвидност и ще насърчи по-ефективното ценообразуване. Освен това регулаторът отбеляза, че това развитие би могло да подобри прозрачността и функционирането на пазарите, свързани с биткойн ETFs и подобни продукти.


Неотдавнашните одобрения на SEC бележат значителна стъпка напред за пазара на криптовалути, показвайки нарастващото приемане на цифровите активи в рамките на традиционните финансови пазари.