Дефлацията може да настъпи този празничен сезон

Според изпълнителния директор на Walmart цените са се понижили, особено на общите стоки и на някои основни хранителни продукти

Публикувано от Божидар Балевски ное 19, 2023 в Макроикономика

С наближаването на празничния сезон главният изпълнителен директор на Walmart Дъг Макмилън намекна за потенциална промяна в икономическия пейзаж, като предположи, че на хоризонта може да се появи дефлация. В неотдавнашния разговор за приходите Макмилън отбеляза спад в цените, особено при общите стоки и основните хранителни продукти като яйца, пилешко месо и морски дарове. Това разкритие идва на фона на постоянната инфлация, която тормози потребителите повече от година.

Макмилън изрази оптимизъм относно възможността за дефлация в някои продуктови категории, като очаква намаление на цените на основните стоки през следващите седмици и месеци. Макар да признава потенциалното въздействие върху натиска върху единица продукция на търговеца на дребно, той подчерта, че подобен сценарий би бил от полза за клиентската база на Walmart.

Тази перспектива съответства на неотдавнашното развитие на икономическите показатели. Последният доклад на Министерството на труда за индекса на потребителските цени (ИПЦ) разкри непроменена месечна инфлация, като основният ИПЦ достигна двугодишно дъно. Други лидери в бранша, включително финансовият директор на Home Depot Ричард Макфайл, също сигнализираха за по-благоприятни перспективи, което предполага, че най-лошото от инфлационната среда може да е останало зад гърба ни.

Забележките на Макмилън отразяват по-широка тенденция в търговията на дребно, където компаниите са предпазливо оптимистични по отношение на потенциалното облекчаване на инфлационния натиск, характерен за последните месеци. По-ниските цени на пуйката, които допринесоха за 4,5% намаление на средната цена на вечерята за 10 души по случай Деня на благодарността в сравнение с миналата година, допълнително подчертават тази промяна.

Walmart, като най-големият търговец на дребно в света, се сблъска с предизвикателства, произтичащи от инфлацията, което се отрази на резултатите му за третото фискално тримесечие. Въпреки че надхвърли очакванията на Уолстрийт за продажбите и печалбите, главният финансов директор Джон Дейвид Рейни призна, че купувачите са били стратегически настроени при вземането на решения за покупки, изчаквайки събития за разпродажби като Черния петък.

Макар че признаците на дефлация предлагат известна почивка, данните показват, че инфлацията все още е преобладаваща в различни категории. Американците продължават да харчат повече за стоки като храна за вкъщи, електричество и подстригване в сравнение с преди година. В Walmart цените на хранителните стоки са отбелязали средно едноцифрено процентно увеличение в сравнение с миналата година, въпреки че остават значително по-високи в сравнение с преди две години.

Макмилън наблегна на важността на справянето с упоритите цени на храните, като изрази желание за по-бързо преминаване към дезинфлация. Докато търговията на дребно се ориентира в тези икономически нюанси, потенциалът за дефлация по време на празничния сезон добавя интригуващ слой към продължаващия разказ за инфлационните предизвикателства, пред които са изправени както търговците на дребно, така и потребителите.