Крипто проект, подкрепен от Тръмп, обещава значителни токени за изплащане на вътрешни лица

Защо Тръмп и синовете му рекламират усилено платформата?

Публикувано от Божидар Балевски сеп 05, 2024 в Криптовалути

Подкрепяният от Тръмп криптопроект World Liberty Financial ще разпредели огромни 70% от своите токени WLFI на вътрешни лица, според проект на бяла книга. Това разпределение далеч надхвърля типичните разпределения в криптопроектите, при които по-голямата част от токените са запазени за публични продажби или за стимулиране на общността.


От останалите 30% от токените WLFI, предназначени за публична продажба, инсайдерите все пак ще получат дял от приходите. Когато беше запитан за необичайно високото разпределение на вътрешните лица, един от съветниците в индустрията отговори с чувство за хумор: „LMAO. Хубава шега, сър.“


Къде стои Тръмп в платформата


World Liberty Financial, промотирана от Доналд Тръмп и синовете му, се предлага на пазара като решение на така наречената „фалшифицирана“ традиционна финансова система, с обещанието за децентрализиране на властта обратно към хората. Бялата книга на проекта обаче предполага, че голяма част от тази власт ще остане в ръцете на малцина избрани. Очаква се вътрешни лица, включително основателите на проекта, екипът и доставчиците на услуги, да притежават 70% от WLFI, токена за управление.


В сравнение с други забележителни блокчейн проекти това разпределение на вътрешните лица е забележително високо. Например, Ethereum запази само 16,6% от своите токени за вътрешни лица, докато Cardano отдели 20% за своите компании основателки. Смята се, че Сатоши Накамото, създателят на Биткойн, контролира малко над 5% от общото предлагане на Биткойн. Източник, близък до криптопроектите на ранен етап, изрази шок от цифрата 70%, като я нарече прекомерно голяма.


Според близък до проекта човек World Liberty Financial все още не е финализирала токеномиката. Съобщава се, че екипът все още работи с различни сътрудници и всяка финализирана информация ще бъде споделена в официалните канали на проекта.


Това високо вътрешно разпределение поражда опасения, че World Liberty Financial може да е по-фокусирана върху използването на марката Тръмп, отколкото върху разработването на наистина иновативна платформа за децентрализирано финансиране (DeFi). Исторически погледнато, постъпленията от предварителните продажби на токени се реинвестират в проекти, за да се насърчи растежът, но при толкова голяма част, заделена за вътрешни лица, възникват въпроси за това как проектът ще изпълни амбициозните си обещания.


Едно от тези обещания е да превърне САЩ в „криптостолица на планетата“. В неотдавнашна публикация в Telegram екипът зад World Liberty Financial се обърна към скептиците, заявявайки, че планът на проекта ще говори сам за себе си и че той е подкрепен от „най-ярките умове в крипто“.


За разлика от традиционните първоначални предлагания на монети (ICO), токена WLFI няма да може да се прехвърля, което означава, че не може да се търгува между потребителите. Това ограничение вероятно цели да се избегнат нарушения на законите за ценните книжа. Според бялата книга всички токени на WLFI ще бъдат заключени за неопределено време, докато не бъдат отключени чрез процедури за управление, които са в съответствие с приложимите закони. Освен това купувачите ще бъдат проверявани, за да се гарантира, че не са санкционирани лица.


Рискове пред платформата


По-рано тази седмица няколко новинарски сайта съобщха за връзките на World Liberty Financial с Dough Finance, наскоро компрометирано приложение за крипто кредитиране, и за връзките му със Зак Фолкман, бивш пикапчия и предприемач, който официално е посочен като собственик на World Liberty Financial LLC.


Въпреки че Доналд Тръмп е посочен като „главен криптозащитник“ на проекта, неговото участие може да създаде потенциални рискове. Някои представители на криптообщността, включително видни фигури като Ник Картър, изразиха опасения, че проектът може да има обратен ефект. Картър отбеляза, че проектът би могъл да навреди на изборните шансове на Тръмп, особено ако платформата стане мишена на хакери или бъде подложена на регулаторен контрол.


Всъщност проектът вече е привлякъл злонамерени участници. Неотдавна X акаунтите на съпругата на Ерик Тръмп Лара и Тифани Тръмп бяха хакнати и използвани за популяризиране на крипто измама, имитираща World Liberty Financial.


Въпреки че семейство Тръмп изглежда е силно ангажирано с популяризирането на World Liberty Financial, в бялата книга се подчертава, че проектът не е политически свързан. В нея се посочва, че проектът не е нито собственост, нито се управлява от Доналд Тръмп, неговото семейство или Trump Organization, въпреки че те все още могат да притежават токени WLFI и да получават компенсации от проекта.


Въпреки противоречията проектът продължава да се движи напред, като екипът му има за цел да изпълни обещанията си да направи децентрализираните финанси по-достъпни и сигурни за всички. Въпреки това, с такъв голям дял от токените, запазени за вътрешни лица, остава да се види дали World Liberty Financial ще изпълни високите си цели.