Крипто пазарът е в очакване на решението на ФЕД

Какво очакват участниците на пазара?

Публикувано от Божидар Балевски сеп 16, 2024 в Криптовалути

В началото на седмицата биткойнът и етерът отбелязаха значителни спадове, като биткойнът се понижи с 3% и падна под 58 400 долара. Спадът идва в навечерието на широко очакваното намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ, което разклати пазарните нагласи. В петък регистрираните в САЩ борсово търгувани фондове (ETF) за Биткойн отбелязаха приток от над 263 млн. долара, което е най-високото ниво от 22 юли, докато ETF за Етер отбелязаха по-скромен приток от 1,5 млн. долара, което подчертава устойчивия интерес към криптоактивите.


Биткойнът (BTC) поевтиня с 3%, а индексът CoinDesk 20, който проследява най-големите криптовалути, спадна с 5%. През уикенда Биткойн се задържа над 60 000 долара, подкрепен от положителните икономически данни за САЩ. В понеделник обаче криптопазарите поеха надолу с отварянето на азиатските борси, като търговците по целия свят очакваха потенциалното намаляване на лихвените проценти от страна на Фед - първото от над четири години насам.


Данните на Polymarket показват, че търговците са разделени по отношение на размера на намалението на лихвите, като вероятността за намаление с 50 базисни пункта е 51%, вероятността за намаление с 25 базисни пункта - 48%, а вероятността да няма никаква промяна - само 2%. Исторически погледнато, по-ниските разходи по заемите засилват положителните настроения, тъй като по-евтиният достъп до капитал обикновено стимулира растежа на по-рискови пазари като криптовалутите.


Етерът (ETH) поведе спада с рязък спад от 5,5% през последните 24 часа, отбелязвайки най-силната си еднодневна загуба от началото на август. Другите основни алткойни също пострадаха, като Cardano (ADA) се понижи с 5%, а Solana (SOL) загуби 4%. Въпреки това BNB Chain на БНБ се представи по-добре, като отбеляза по-умерен спад от 1,1%. Nervos (CKB) беше един от малкото токени, които отбелязаха печалби, като нарасна с 10,5% поради положителните настроения, след като беше регистриран на корейската борса Upbit, която е известна с интереса си към мемекоините.


Търговците на фючърси, залагащи на увеличение на цените, претърпяха загуби, надхвърлящи 143 млн. долара, поради внезапния спад на пазара, по данни на CoinGlass. Междувременно съотношението BTC/ETH, което проследява представянето на двете най-големи криптовалути една спрямо друга, спадна до най-ниското си ниво от четири години насам. 


Етериум е изправен пред нарастваща конкуренция от страна на по-нови вериги като Solana, Base и свързаната с Telegram мрежа TON, които започнаха да привличат вниманието на пазара, което потенциално може да повлияе на търсенето на ETH.


При други събития блокчейнът Soneium на Sony продължава да набира популярност. В един забележителен ход Circle и Sony обявиха, че стабилната валута USDC скоро ще бъде налична в мрежата Soneium. Точният обем на емисията на USDC обаче остава неразкрит. Това развитие засилва конкурентния натиск върху Етериум, тъй като новите блокчейн вериги привличат повече внимание в криптопространството.