Часове преди голямото решение. Защо спот ETF на Етериум е важна тема за инвеститорите?

Неща за размисъл, докато чакаме решението на американските регулатори

Публикувано от Божидар Балевски май 23, 2024 в Криптовалути

Само няколко часа ни делят от съдбоносен за Етериум момент - решението на Комисията по ценни книжа на САЩ за това дали спот борсово-търгуван фонд ще бъде одобрен. Различни анализатори споделят мнения относно какво ценово покачване можем да видим в етърите, какъв приход на средства могат да влезнат в новите ETF-и и така нататък. 


С приемането на Биткойн спот ETF-а стана ясно от каква значимост бе подобно решение за пазара. До голяма степен Биткойн днес се счита за една идея “по-легитимен”, но най-вече безспорен е факта какъв интерес има инвестиционния свят към подобни решения. Важно уточнение е, че само времето ще покаже дали подобно развитие е всъщност от полза за развитието на Биткойн и неговите цели. Докато някои хора ги интересува единствено личното им забогатяване от покупка на биткойн и препродажба на по-висока цена, цялото създало се общество и движение зад проекта има и идеалистична цел - децентрализация, власт за хората, честна монетарна система или поне честен актив, който може да съхранява стойността си във времето и трудно да бъде конфискуван. Конспиративни теории размишляват как адопцията на крипто от Wall Street през ETF-и и други инструменти всъщност може да попречи на тези цели, но само времето ще покаже кой е прав.


И след като Биткойн видя този свой “славен” момент, днес е ред на Етериум и тежката дума ще си каже водещият регулатор, Комисията по ценни книжа и борси (SEC).


Цената на Етериум от началото на годината, Coinmarketcap






Защо това решение е важно?


Решението за ETF (борсово търгуван фонд) за Етериум е важна тема както за конкретни проекти в сектора на криптовалутите, така и за по-широкия криптопазар по няколко причини:


Основни причини: 

  1. Масова адопция

 ETF са инвестиционни инструменти, които проследяват цената на базов актив или група активи, което позволява на инвеститорите да купуват акции в ETF чрез традиционните фондови борси. Спот ETF за Ethereum би означавал, че инвеститорите могат да инвестират косвено в Ethereum, без да се налага да се справят със сложността и опасенията за сигурността, свързани с директната работа с криптовалути. Това може значително да понижи бариерата за навлизане на пазара за инвеститорите на дребно и институционалните инвеститори, като насърчи по-широкото приемане и интегриране на Етериум в традиционните инвестиционни портфейли.


  1. Ликвидност и стабилност на цените

Въвеждането на спот ETF за Етериум вероятно ще увеличи ликвидността на пазара на Етериум. С повече участници, които могат лесно и сигурно да инвестират в Етериум, дълбочината и обхватът на пазара биха могли да се разширят. Тази повишена ликвидност би могла да спомогне за намаляване на волатилността на цените, превръщайки Етериум в по-стабилна инвестиционна опция и повишавайки полезността му като цифров актив.


  1. Регулаторна легитимност: 

Одобрението на спот ETF на Етериум от голям регулаторен орган като Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) би било значителна подкрепа за спазването на регулаторните стандарти от страна на Етериум. Това би могло да повиши доверието на инвеститорите в Етериум и пазара на криптовалути като цяло, насърчавайки по-консервативните инвеститори и институции да се ангажират с Етериум. Разбира се, предвид сложността на тази точка, одобрението на ETF не означава финално постигане на регулаторна легитимност и край на регулаторната неяснота на екосистемата, изградена около Етериум.


  1. Пазарно съзряване

Наличието на спот ETF често се разглежда като признак за зрялост на пазара на базовия актив. За Етериум наличието на ETF може да е сигнал, че той се е развил достатъчно по отношение на инфраструктурата, общността и пазарната динамика, за да поддържа конвенционални инвестиционни продукти. Това възприемане на зрелостта би могло да привлече повече стратегически и дългосрочни инвеститори към екосистемата на Етериум.


  1. Иновации и проекти

За конкретни проекти, изградени върху Ethereum, като например приложения за децентрализирано финансиране (DeFi) и други децентрализирани платформи, ETF за спот на Ethereum би могъл да доведе до повишена употреба и ликвидност. Тъй като Етериум става по-достъпен, проектите и токените, изградени на неговата платформа, биха могли да видят повишено търсене и оценка, което да стимулира по-нататъшни иновации и развитие в екосистемата.


  1. Въздействие върху цените

В исторически план очакването и стартирането на подобни финансови продукти е водело до повишаване на цените на базовите активи поради повишеното търсене и спекулативния интерес. Спот ETF за Етериум потенциално може да доведе до подобен ефект, оказвайки положително въздействие върху цената на Етериум.


  1. Сигнален ефект

И накрая, одобрението на спот ETF за Етериум може да подейства като прецедент за други ETF, базирани на криптовалути. Успехът в тази област би могъл да проправи пътя за повече криптоактиви, които да бъдат пакетирани като ETF-и, разширявайки обхвата и разнообразието на криптоинвестиционния пейзаж.


Като цяло спот ETF за Етериум би бил важен етап не само за Етериум, но и за по-широкия пазар на криптовалути, показвайки стъпка към по-голямо институционално приемане и потенциално катализирайки по-нататъшен растеж и развитие в сектора.


Обща рамка на регулаторните проблеми на Етериум


Етериум, подобно на много други криптовалути, се сблъска с редица правни предизвикателства и регулаторни проверки. Първоначално липсата на ясни регулаторни насоки за цифровите валути създаде среда на несигурност, която засегна Етериум и неговата по-широка екосистема. 


По-специално бяха изразени опасения относно правния статут на ICO (Initial Coin Offerings), много от които бяха проведени на платформата Ethereum, което доведе до дебати дали тези предлагания следва да бъдат класифицирани като ценни книжа. Регулаторните органи, особено Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC), проявиха жив интерес към спазването на съществуващите финансови закони от страна на Ethereum, което понякога оказваше влияние върху пазарното му представяне и доверието на инвеститорите. 


Освен това преходът на Ethereum от proof-of-work към proof-of-stake с обновяването на Ethereum 2.0 също предизвика дискусии относно правните последици от наградите за залагане и тяхната класификация за данъчни цели. Тези правни и регулаторни пречки наложиха предпазлив подход както от страна на разработчиците, така и от страна на инвеститорите в рамките на общността на Етериум.


Съдебните и регулаторни проблеми на важни за екосистемата на Ethereum проекти като Uniswap също за предизвикателство, което трябва да се има предвид от инвеститорите. Това, обаче е отделна тема, която ще бъде разгледане в последствие, тъй че следете блога из късо!