Залогът на този политически спор е 1 трилион долара

Това решение ще има огромни последствия за всички

Публикувано от Божидар Балевски юни 17, 2024 в Макроикономика

Предложенията за промяна на ставката на корпоративния данък в САЩ предизвикаха сериозен политически дебат, тъй като над един трилион долара висят на косъм. Президентът Байдън се застъпва за увеличаване на сегашната ставка на корпоративния данък от 21 % на 28 % - стъпка, която отчасти ще отмени намаленията, направени от републиканците през 2017 г. От друга страна, републиканците обмислят по-нататъшни намаления, които биха могли да доведат до намаляване на ставката до 15 %.


Продължаващите дискусии са от решаващо значение, тъй като те могат да доведат до повишаване на ставката на корпоративния данък до 28 %, ако демократите спечелят на предстоящите избори през ноември, или до намаляване до 15 %, ако републиканците си осигурят пълен контрол. Тези промени са важни не само за американските корпорации, но и за икономиката като цяло, тъй като оказват влияние както върху печалбите на компаниите, така и върху приходите от федерални данъци.


Последиците от всеки процентен пункт корекция на данъчната ставка са значителни и възлизат на повече от 130 млрд. долара за десет години, като по този начин създават огромна фискална пропаст в зависимост от посоката на корекция на ставката. Този фискален дебат е от решаващо значение за големите американски корпорации, чиито финансови стратегии са силно повлияни от тези данъчни политики.


Бъдещето на ставката на корпоративния данък е част от по-широката дискусия за реформа на данъчната политика, която включва, наред с другото, индивидуалните данъчни ставки, данъчните облекчения за деца и данъците върху имуществото. Тези политики ще бъдат основен предмет на спорове по време на законодателните сесии през следващата година, тъй като ключови компоненти на данъчния закон от 2017 г. ще бъдат подновени.


Междувременно бизнес лидери като Джон Мьолер от Procter & Gamble, който участва активно в данъчната политика чрез Бизнес кръглата маса, твърдят, че по-високите корпоративни данъци могат да възпрат инвестициите в САЩ и да намалят конкурентното предимство на страната. Тази група за защита на бизнеса дори започва кампания за значителни разходи, за да запази ставката от 21% и да поддържа международните промени в данъчното законодателство, които ще изтекат.


Като цяло дебатът за ставката на корпоративния данък е израз на по-широки икономически и политически предизвикателства, отразяващи различни възгледи за това как най-добре да се балансира между фискалната отговорност и икономическия растеж.