Чанпън Джао заплашен от по-дълга присъда

САЩ искат удължаване на присъдата на бившия главен изпълнителен директор на Binance по дело за пране на пари.

Публикувано от Божидар Балевски апр 24, 2024 в Криптовалути

Министерството на правосъдието на САЩ иска по-тежка от обичайното присъда за Чанпън Джао (CZ), бивш главен изпълнителен директор на борсата за криптовалути Binance. В меморандум за присъдата, подаден във вторник, прокурорите препоръчват 36 месеца затвор, което надхвърля диапазона от 12 до 18 месеца, предложен от федералните насоки за присъдите.


Прокурорите настояват за примерни наказания


Министерството на правосъдието твърди, че стандартната присъда не би отразила адекватно тежестта на престъпленията на Джао. Те го обвиняват, че умишлено е пренебрегнал прилагането на ефективна програма за борба с изпирането на пари (AML) в Binance в нарушение на Закона за банковата тайна. Според прокурорите този пропуск е позволил на Binance да улесни транзакциите с незаконни средства, включително такива, свързани с физически и юридически лица от санкционирани региони.


Меморандумът обрисува картина на компания, работеща по модела на "Дивия Запад" по време на мандата на Джао. Прокурорите подчертават неговото "умишлено пренебрегване" на правните задължения и го представят като човек, който е залагал на това да избегне разкриване или да се сблъска с минимални последствия. Те твърдят, че е необходима значителна присъда, за да се предотвратят бъдещи нарушения, да се спази законът и да се покаже сериозността на ситуацията.


Споразумение за признаване на вина и по-широк регулаторен контрол


Важно е да се отбележи, че Джао се оттегли от поста главен изпълнителен директор през ноември 2023 година след като постигна споразумение за признаване на вина с Министерството на правосъдието. Точните детайли на споразумението остават неразкрити, но според съобщенията той се е съгласил на глоба в размер на 50 млн. долара. Освен това самата Binance се съгласи на споразумение с Министерството на правосъдието на стойност 4,3 млрд. долара за разрешаване на обвиненията.


Освен наказателното дело, Binance е изправена пред непрекъснат регулаторен контрол от страна на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) и Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC). Тези агенции твърдят, че Binance е управлявала неправилно клиентски активи и е работила на незаконна, нерегистрирана борса в САЩ.


Глобалният контекст на крипторегулирането


Делото срещу Binance и Джао отразява по-широка тенденция на засилен регулаторен натиск върху индустрията на криптовалутите. Правителствата по целия свят се борят с предизвикателствата, породени от цифровите активи, по-специално с опасенията, свързани с прането на пари, защитата на потребителите и финансовата стабилност.


Размерът и влиянието на Binance я превръщат в основна мишена за регулаторните органи. Като глобална борса с децентрализирана структура, определянето на нейното правно седалище и прилагането на регулации се оказа трудно за традиционните органи.


Какво следва за CZ и Binance?


Официалната присъда на Джао е насрочена за 30 април. Съдията, който води делото, има пълната свобода на преценка при определяне на продължителността на присъдата. Предстои да разберем дали съдията ще приеме препоръката на Министерството на правосъдието за 36-месечен срок.


Междувременно Binance продължава да работи под ръководството на новия си главен изпълнителен директор Ричард Тенг, бивш регулатор от Абу Даби. Компанията е изправена пред предизвикателството да възстанови доверието на потребителите и регулаторите, като същевременно се ориентира в променящия се правен пейзаж около криптовалутите. Изходът от текущите регулаторни дела срещу Binance може да има значителни последици за бъдещето на борсата за криптовалути и на по-широката индустрия.


Неразрешени въпроси и потенциални последици


Няколко въпроса остават без отговор. На първо място, подробностите по споразумението за признаване на вина на Джао и конкретните доказателства, залегнали в основата на обвиненията срещу него, не са публикувани. Второ, не е ясно какво въздействие ще има делото върху ежедневните операции на Binance занапред.


Изходът от това дело може да създаде прецедент за бъдещи регулаторни действия, свързани с криптовалутите. Ще бъде интересно да се види как други държави ще реагират на обвиненията срещу Binance и дали ще бъдат окуражени да прилагат по-строги регулации в рамките на собствените си юрисдикции.


Тази сага подчертава продължаващото напрежение между иновациите и регулациите в криптовалутната индустрия. Постигането на баланс, който да насърчава отговорния растеж, като същевременно защитава потребителите и предотвратява незаконната дейност, е критично предизвикателство за политиците по света.