Цените на какаото се покачват до безпрецедентни нива

Цените на фючърсите на какаото се повишиха с повече от 1000 долара или почти 40% от началото на годината, достигайки връх от 5874 долара.

Публикувано от Божидар Балевски фев 09, 2024 в Макроикономика

През последните седмици цените на фючърсите на какаото се повишиха рязко, като надхвърлиха границата от 5000 долара и нараснаха с близо 40 % от началото на годината, достигайки историческия връх от 5874 долара за метричен тон. Този скок отразява нарастващата загриженост за реколтата в Западна Африка, където неблагоприятните климатични условия, изострени от феномена Ел Ниньо, влошават перспективите за производство.


Метеорологичните условия като причина за скока


Западна Африка, включваща страни като Гана и Кот д'Ивоар, е епицентър на световното производство на какао, като допринася за три четвърти от световното предлагане. Въпреки това уязвимостта на региона към непостоянни метеорологични условия засилва несигурността относно добивите на какао, което предизвиква нестабилност на пазара и рязко покачване на цените.


Хумза Хюсеин, анализатор на суровини в TD Asset Management, подчертава трайното въздействие на промяната на динамиката на времето върху производството на какао, като отбелязва, че тези промени могат да доведат до трайно намаляване на потенциалните добиви. Подобни опасения се отразиха на пазара на какао, като подхраниха спекулациите и доведоха цените до безпрецедентни върхове.


Как цените влияят на компаниите?


Последиците от покачването на цените на какаото се простират отвъд стоковите пазари, както се вижда от неотдавнашния отчет за приходите на Hershey. Главният изпълнителен директор на шоколадовия гигант, Мишел Бък, предвижда застой в ръста на приходите през тази година, като обяснява прогнозираното равномерно развитие с исторически високите цени на какаото. Въпреки че отчита стабилна нетна печалба за четвъртото тримесечие, Hershey се бори с последиците от прекомерно високите разходи за какао върху финансовия си резултат, което е сигнал за потенциални предизвикателства за по-широката сладкарска промишленост.


Бък признава променливия характер на стоковите пазари, като подчертава стабилните стратегии на Hershey за хеджиране, за да намали въздействието на колебанията на производствените разходи. Докато компанията се ориентира в пазарната несигурност, надвисва трайният въпрос: ще се стабилизират ли цените на какаото, или сме свидетели на промяна в динамиката на пазара на какао?


Последиците на пазара и отвъд него


Тъй като цените на какаото продължават да се покачват, заинтересованите страни по веригата на доставки се подготвят за последствията от повишената нестабилност. От фермерите, отглеждащи какао в Западна Африка, до мултинационалните корпорации, които използват какаото като основна съставка, последиците от рязкото покачване на цените се отразяват на световните пазари, подчертавайки сложното взаимодействие между метеорологичните условия, цените на стоките и икономическата устойчивост.


В бъдеще траекторията на цените на какаото зависи от многостранни фактори, включително метеорологичните условия, динамиката на търсенето и предлагането и геополитическите събития. Тъй като пазарните участници следят тези променливи със затаен дъх, пазарът на какао се очертава като индикатор за устойчивост и адаптивност в условията на променящи се предизвикателства. Независимо дали чрез иновативни земеделски практики, инициативи за устойчиво снабдяване или стратегически механизми за хеджиране, заинтересованите страни се стремят да се ориентират в бурния пазар на какаото и да използват възможностите в условията на несигурност.


В условията на безпрецедентна нестабилност на цените сътрудничеството и иновациите се превръщат в основи на устойчивостта, които позволяват на заинтересованите страни да се ориентират в сложната динамика на пазара на какао и да определят курса към устойчив растеж. Тъй като цените на какаото достигат исторически върхове, отрасълът се намира на кръстопът, готов да преосмисли траекторията си и да приеме бъдеще, оформено от адаптивност и далновидни стратегии.