Бутан, малка държава с икономика от 3 млрд. долара, притежава над 780 млн. долара в биткойни

Druk Holdings, управляван от държавата, изтъква цифровите активи като ключова част от инвестиционната си стратегия

Публикувано от Божидар Балевски сеп 18, 2024 в Криптовалути

Бутан, малка хималайска държава с население под един милион души, е натрупала над 780 млн. долара в биткойни чрез контролирани от държавата операции по добив, според последните доклади. Тази цифра представлява почти една трета от общия БВП на страната, който възлиза на около 3 млрд. долара. Операциите по добив се управляват от държавната компания Druk Holdings и са тясно свързани с Bitdeer - фирма за добив, която разширява присъствието си в Бутан с цел да достигне капацитет от 600 мегавата до 2025 г.


Тази инвестиция в криптовалута е част от по-широката стратегия на Druk Holdings за диверсифициране на източниците на приходи на Бутан. Неотдавнашните трансакции показват, че портфейлите за цифрови активи в страната са били активни, като са регистрирани депозити и тегления, включително значителни трансфери с борси за криптовалути като Kraken.


Разположен между Индия и Китай, Бутан е известен с това, че дава приоритет на щастието на своите граждани пред традиционните икономически показатели като БВП. Страната е приела Биткойн като част от държавния си фонд, което я прави втората държава след Салвадор, която официално притежава BTC. Според платформата за анализ на блокчейн Arkham, резервите на Бутан в Биткойн сега са един от най-големите държавни авоари в света.


В публикация в платформата за социални медии X, Arkham подчерта, че притежанията на BTC на Бутан са уникални, тъй като произхождат от собствените му минни операции, за разлика от много други правителства, които получават Биткойн чрез конфискация на активи. От началото на 2023 г. Бутан значително увеличи дейностите си по добив, като изгради съоръжения на няколко места, включително на мястото на несъществуващия проект Education City.


Дейностите по добив са свързани с Bitdeer, голяма компания за добив на криптовалута. През 2023 г. Bitdeer, базирана в Сингапур, си партнира с бутанското правителство за създаване на минни предприятия в Югоизточна Азия. Компанията набра над 500 млн. долара за инициативата и обяви завършването на съоръжение за добив на 100 мегавата (MW) в първата фаза на проекта. До април 2024 г. Bitdeer разкри плановете си да разшири капацитета за добив на Бутан до 600 MW до 2025 г.


Въпреки сравнително малкия си размер - Бутан е по-малък от Швейцария - страната се стреми да разшири икономическите си хоризонти. Понастоящем икономиката на Бутан разчита предимно на хидроенергията, туризма и селското стопанство, като развитието на частния сектор е ограничено. През 2022 г. БВП на страната възлиза на малко под 3 млрд. долара, което е приблизително половината от размера на икономиката на Малдивите.


Druk Holdings обаче настоява за диверсификация. На уебсайта на компанията „цифровите активи“ са посочени като ключова област на фокус в нейния технологичен инвестиционен подход, наред с проектите за водноелектрически централи и виртуалните мета вериги.


Според Аркам портфейлите на Druk Holdings са показали забележителна активност през последните седмици, с редовни депозити и тегления. Например, портфейлите са получили множество транзакции с биткойни, включително до 2 BTC от Foundry, друг голям миньор. Освен това Бутан от време на време прехвърля Биткойн на други адреси и крипто борси. При една забележителна транзакция от началото на юли, трансфер на BTC на стойност над 25 млн. долара беше изпратен на крипто борсата Kraken, вероятно за да бъде продаден.