Българската прокуратура повдига обвинения на Ружа Игнатова

На брифинг с американския посланик, САЩ обяви $5 млн. награда за информация за Ружа

Публикувано от Божидар Балевски юни 26, 2024 в Криптовалути

Днес се проведе неочакван брифинг на българската прокуратура, заедно с американския посланик. Темата бе обвиненията на Ружа Игнатова за провеждане на финансови измами в особено голям мащаб.

Съединените щати обявиха награда в размер до 5 милиона долара за информация, която да доведе до залавянето на Ружа Игнатова, родената в България бегълка, известна като "криптокралицата". Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен заяви, че Игнатова се издирва както в САЩ, така и в Германия за организирането на една от най-големите глобални измамни схеми в историята, при която от жертвите са измамени над 4 млрд. долара.

Игнатова, която е на 44 години и има германско гражданство, изчезва, след като се качва на полет от София до Атина през октомври 2017 г., само две седмици след повдигането на обвинението. Настоящото ѝ местонахождение остава неизвестно. Предполага се, че тя е архитектът, който стои зад огромната измама с криптовалутата OneCoin.

През 2022 г. тя е добавена в списъка на Федералното бюро за разследване с десетте най-издирвани бегълци. Посланик Мертен спомена, че по-късно в сряда ще бъде публикувано изявление, в което подробно ще бъде описано как лицата могат анонимно да подават съвети, за да подпомогнат текущото разследване.

Според обвиненията схемата OneCoin, инициирана от Игнатова в София през 2014 г., от самото начало е била замислена така, че да присвоява средства от участниците в нея. Веднъж въвлечени в нея, клиентите са установили, че е почти невъзможно да възстановят инвестициите си. Вместо това OneCoin е стимулирала членовете да набират други, като е предлагала допълнителни кредити, което е довело до бързо разрастване и масови измами, засягащи инвеститори от различни региони, включително Китай, САЩ, Европа и Близкия изток.

В сряда главният прокурор на България Борислав Сарафов обяви, че България възнамерява да й повдигне задочно обвинение и да започне процедура за конфискация на активите й, оценявани на над 10 млн. евро.

Братът на Игнатова, Константин Игнатов, който я наследи като ръководител на OneCoin, беше арестуван през 2019 г. в Лос Анджелис. Той признава вината си и е осъден на 34 месеца затвор, като освобождаването му става през март 2024 г.

Освен това Себастиан Грийнууд, съосновател на платформата, беше екстрадиран от Тайланд и получи присъда от 20 години затвор в Съединените щати миналата година.