България регистрира най-ниската инфлация за последните три години

Инфлацията по хотелите и ресторантите спада

Публикувано от Божидар Балевски окт 16, 2024 в България

През септември 2024 г. България отчете най-ниското ниво на инфлация за последните три години, според данни от Националния статистически институт.


След като през септември 2022 г. инфлацията в страната достигна своя връх от 18.7%, годишната инфлация през септември 2024 г. вече е спаднала до 1.2%.


Това понижение на инфлацията е положителна новина за българската икономика и нейните стремежи за присъединяване към еврозоната, но същевременно създава предизвикателства за държавния бюджет, който губи част от приходите си.


Най-значителен спад на цените се наблюдава в сектора на развлеченията и културата, където инфлацията е намаляла с почти 14%. В ресторантите и хотелите цените са спаднали с 2.5 процентни пункта, а в транспорта – с 2%.


В някои сектори се наблюдава леко увеличение на цените, но то не оказва значително влияние върху общото ниво на инфлация. Например, цените в образователния сектор са нараснали с 3%, докато при облеклото, храните и напитките повишението е само с части от процента.


Основните фактори за по-ниската инфлация през септември са поевтиняването на горивата, което влияе на транспортните разходи, както и намалението на цените в туристическия сектор след края на летния сезон. В същото време цените на хранителните продукти остават стабилни.