Биткойн се свлече под $65 000, алткойните потъват

Идва ли скучно лято за крипто?

Публикувано от Божидар Балевски юни 18, 2024 в Криптовалути

Биткойн отбеляза спад заедно с по-широкия пазар на криптовалути, предизвикан от опасенията за световната икономика и намалената ликвидност, характерна за летните месеци.


Цената на Биткойн се понижи с 3% до 64 680,44 щатски долара, според Coin Metrics, отбелязвайки първия път, когато пада под 65 000 щатски долара от 16 май насам. По-рано през деня тя достигна дъно от 64 347,91 долара. Етерът също отбеляза спад от 4%, като се търгуваше за 3 401,37 долара.


Други криптовалути се сблъскаха с още по-стръмни спадове. XRP на Ripple се понижи с 6%, токенът SOL на Solana спадна със 7%, а Dogecoin се срина с 11%.


Марко Юрина, главен изпълнителен директор на Jumper.Exchange, децентрализирана борса за размяна и свързване на криптовалути в блокчейн мрежи, коментира: "Често, когато търговците са недоволни от икономическите или пазарните резултати, те или продават с отстъпка, за да намалят загубите си, или излизат от по-рискови позиции, за да изчакат несигурността да се изчисти."


Джурина добави: "Днес вероятно сме свидетели на един или и на двата от тези сценария. Глобалните икономически условия се влошават, геополитическите въпроси остават нерешени, а през летните месеци пазарите обикновено са по-слаби. Тази комбинация предполага, че движенията на пазарите могат да бъдат силно волатилни в една или друга посока през следващите няколко месеца, особено когато много хора излизат в отпуск и се развиват президентските избори в САЩ."


На фондовия пазар технологичният Nasdaq Composite се понижи с 0,1%, а по-широкият S&P 500 остана почти без промяна след слабите данни за продажбите на дребно в САЩ през май. Акциите на Coinbase се понижиха с 3%, а тези на MicroStrategy - с 1%.


Биткойнът се бори да запази нивото от 70 000 долара, откакто на 14 март достигна рекордната си стойност от 73 797,68 долара. За последен път той се доближи до това ниво в началото на юни и се понижи с 4% за месеца и с 9% за тримесечието.


Анализът на CryptoQuant показва, че понижението на биткойна може да е ограничено, но в момента има малко признаци на бичи импулс. Данните от веригата разкриват, че търговците са намалили своите дялове, откакто биткойнът се доближи до границата от 70 000 долара в края на май, и не са възобновили покупките.