Биткойн може да достигне нови върхове тази година

Авторитетен доклад дава интересна перспектива

Публикувано от Божидар Балевски юли 03, 2024 в Криптовалути

Според доклад на CCData Bitcoin може да надмине предишните върхове за всички времена през тази година


Биткойнът все още не е достигнал върха на сегашния си цикъл на растеж и има вероятност да надмине досегашния си исторически максимум през тази година, според изследователски доклад, публикуван от CCData във вторник.


През март Биткойн достигна рекордно висока стойност от над 73 700 щатски долара, но оттогава се колебае между приблизително 59 000 и 72 000 щатски долара.


Какво тласка цената на биткойн нагоре?


Скокът до рекордно високата стойност през март бе обусловен главно от одобрението и стартирането на спот Биткойн борсово търгувани фондове (ETF) в САЩ през януари. Тези ETF-и са привлекли нетни притоци на стойност около 14,41 млрд. долара до момента, според CCData.


ETF-ите дават възможност на инвеститорите да закупят продукт, който отразява цената на Биткойн, без да притежават базовата криптовалута. Защитниците на криптовалутата смятат, че това е помогнало за легитимирането на класа активи и го е направило по-достъпен за по-големите институционални инвеститори.


"Цикълът" на Биткойн се отнася до периода, в който цифровата валута се изкачва до нов рекорден връх, преди да изпадне в мечи пазар или "крипто зима". От създаването на биткойн досега са наблюдавани три такива цикъла, които обикновено следват подобен модел.


Тези цикли се въртят около събитие, известно като "халвинг", при което възнаграждението за миньорите се намалява наполовина, което съответно води до намаляване на предлагането на биткойн на пазара.


Събитията, свързани с половинчатостта, обикновено се случват няколко месеца преди Биткойн да достигне исторически връх в рамките на своя цикъл. Сегашният цикъл обаче се отклони от тази норма, като Биткойн достигна последния си рекорден връх преди събитието на халвинг поради положителните настроения около ETF в САЩ.


Тъй като понастоящем Биткойн се търгува в рамките на диапазона след историческия си връх, се появиха спекулации дали е достигнал върха на настоящия си цикъл.


CCData смята, че ще видим нов връх на Bitcoin


Докладът на CCData, който анализира историческите движения на цената на Биткойн, предполага, че е възможно да се достигне нов връх. Изследователската фирма посочи, че историческите тенденции показват, че събитието на намаляване на цената наполовина последователно предхожда период на ценова експанзия с продължителност между 366 и 548 дни преди достигане на върха на цикъла. Всяко половинчато понижение е преживявало по-дълъг цикъл от предишното поради съзряването на класа активи и намалената волатилност.


Последното намаляване на цената на биткойн наполовина се случи на 19 април тази година, така че тези исторически периоди все още не са изтекли.


"Освен това наблюдавахме спад в търговската активност на централизираните борси в продължение на почти два месеца след събитието на половинчатостта в предишните цикли, което изглежда е отразено в настоящия цикъл. Това предполага, че настоящият цикъл може да продължи до 2025 г.", заяви CCData.


Анализаторите отбелязаха, че "влиянието на институционалните участници в индустрията" в този цикъл е "променило предишните тенденции", като добавиха, че през третото тримесечие се очаква ниска търговска активност, което потенциално може да доведе до по-странични ценови действия.


"Данните и историческите тенденции обаче са достатъчно стабилни, за да подскажат, че всяко странично ценово действие е временно и вероятно отново ще надминем предишните исторически върхове преди края на годината", заявиха от CCData.


В доклада също така се споменава, че предстоящото стартиране на ETF за Етериум в САЩ и други подобни продукти в световен мащаб "се очаква да донесе допълнителен капитал, ликвидност и търсене на класа активи".


CCData посочи още един ключов момент от историческите данни в подкрепа на своята теза: Поскъпването на биткойн обикновено се случва за кратък период от време. Например през цикъла от 2012 г. 91,4% от общото нарастване на цената на Биткойн от половината до рекордния връх се случи през четирите месеца, предшестващи пика на цикъла. Тази цифра е 78,8% и 71,5% през четирите месеца преди съответните рекордни върхове на циклите от 2016 г. и 2020 г.


"Подобна параболична експанзия все още не се наблюдава в настоящия цикъл", заяви CCData.