Bitcoin лети в небесата след изявлението на Тръмп

Тръмп гостува на най-голямото събитие за Bitcoin

Публикувано от Божидар Балевски юли 29, 2024 в Криптовалути

Хиляди биткойн ентусиасти се събраха в събота на Биткойн конференцията в Нешвил, за да чуят бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който обеща да създаде „стратегически национален биткойн резерв“ и се зарече, че правителството „никога няма да продаде“ иззетите биткойни. Този ход има за цел да затвърди подкрепата му сред крипто общността в хода на кампанията му за президентския пост.


В речта си пред повече от 3000 участници Тръмп изрази визията си за биткойна, като заяви: „Искам той да се добива, сече и произвежда в САЩ“. Той очерта всеобхватна крипто политика, включваща регулация на стабилните монети и право на самостоятелно съхранение на биткойни. Забележките на Тръмп подчертаха еволюцията на биткойна от маргинална технология до значима тема в американската политика.


Стратегическото значение на Bitcoin


Тръмп подчерта стратегическото значение на цифровите активи, като сравни потенциалното им въздействие с това на стоманодобивната промишленост преди век. Той предупреди, че неприемането на криптовалутите може да позволи на Китай да доминира в сектора. Той също така предположи, че един ден биткойнът може да надмине по стойност златото.


Тръмп предупреди, че победа на демократите на предстоящите избори ще означава катастрофа за крипто индустрията, като прогнозира строги мерки срещу нея. Той обеща, че ако бъде избран, първото му действие ще бъде да уволни Гари Генслер, настоящия председател на Комисията по ценните книжа и фондовите борси - ход, който беше посрещнат с ентусиазирани аплодисменти. Тръмп обяви и плановете си да сформира „консултативен съвет по биткойн и крипто“, ако се върне на поста.


Преди конференцията Тръмп присъства на голямо събитие за набиране на средства, насочено към богати крипто мениджъри, като събра милиони долари. Той стана първият президент, който се появява на събитие, посветено на биткойните, което отразява новооткритата му подкрепа за цифровите активи. Тръмп призна няколко видни фигури в крипто индустрията, включително Тайлър и Камерън Уинкълвос от Gemini и Майкъл Сейлър от MicroStrategy.


Подкрепата на Тръмп за биткойна преобърна политическия пейзаж, привличайки подкрепата на избиратели, които преди това са били привърженици на демократите в крипто индустрията. Неговата позиция рязко контрастира с тази на администрацията на президента Джо Байдън, която възприема по-регулаторен подход към сектора.


На конференцията се наблюдаваше силно присъствие на привърженици на Тръмп, много от които носеха шапки с надпис „Make Bitcoin Great Again“. Лидерите на индустрията възнаградиха промяната в гледната точка на Тръмп със значителна финансова подкрепа, като на събитията за набиране на средства се събираха близо 900 000 долара за билет. По време на конференцията други политически кандидати също организираха събирания на средства.


Пропуските на администрацията на Байдън


За мнозина от крипто общността изборите през 2024 г. представляват решаваща възможност за оказване на влияние върху нормативната уредба на САЩ, като Тръмп се разглежда като най-добрия кандидат за прокарване на техните интереси. Въпреки предишния си скептицизъм към биткойна, след президентските си авантюри в областта на NFT Тръмп му даде по-благоприятно мнение за индустрията.


Администрацията на Байдън до голяма степен отчужди крипто ентусиастите, като регулаторните действия на Генслер и пренебрежителните коментари за купувачите на NFT на Тръмп допълнително обтегнаха отношенията. Вицепрезидентът Камала Харис, която сега е вероятният кандидат на Демократическата партия, все още не е изразила ясна позиция по отношение на крипто, въпреки че някои законодатели я призовават да заеме по-подкрепяща позиция.


Тръмп завърши речта си с призив към поддръжниците на крипто да гласуват, подчертавайки залога на предстоящите избори за индустрията.