Bitcoin има възможност да спечели от имотната криза в Китай

Мерките на китайското правителство има вероятност да налеят свежи пари в Bitcoin ETFs

Публикувано от Божидар Балевски сеп 26, 2024 в Криптовалути

Интересът към Биткойн ETF се увеличава в САЩ, подхранван от по-широкото облекчаване на паричната политика в световен мащаб и съобщенията за значителен икономически тласък от страна на Китай. Последните данни от SoSoValue разкриват, че дневните нетни входящи потоци в Биткойн ETF са надхвърлили 100 млн. долара за втори пореден ден, което е сигнал за увеличено натрупване на инвеститори. Освен това токенът WLD на Worldcoin рязко нарасна след разширяването му на нови пазари.


Цената на Биткойн се колебаеше над 63 000 долара през първата половина на азиатската търговска сесия в четвъртък, като отбеляза лек дневен спад от 1,4%, но все пак отбеляза ръст от 2% за седмицата. Този ръст в притока на биткойн ETF съвпада с потенциалната капиталова инжекция от 1 трилион юана (приблизително 142 млрд. долара) в големите държавни банки на Китай, насочена към подкрепа на затихващата икономика. Този ход следва неотдавнашните действия на Китайската народна банка, която намали нормата на задължителните резерви за банките в континенталната част на страната с 50 базисни точки и понижи седемдневния обратен репо лихвен процент с 20 базисни точки, с което го сведе до 1,5%.


Данните на SoSoValue подчертават, че в два поредни дни нетните входящи потоци в Биткойн ETF са надхвърлили 100 млн. долара, отбелязвайки пет последователни дни на положителна динамика. Данните на CryptoQuant също така показват, че 30-дневният индикатор за нетните притежания на тези ETF е станал положителен за първи път през септември, което предполага нарастваща тенденция на натрупване, а не на ликвидация.


Междувременно етерът (ETH) продължава да се търгува над 2 500 долара, като за деня отбеляза лек спад от 1,3%, но за седмицата демонстрира силен ръст от 8%. ETF-ите на Етериум също отбелязаха положителни нетни входящи потоци, като за един ден бяха регистрирани 43 млн. долара. 


Presto Research отбеляза, че нарастващите такси за газ на Етериум, предизвикани от повишаването на мрежовата активност, са допринесли за по-доброто представяне на ETH в сравнение с Биткойн, особено след неотдавнашното намаляване на лихвения процент с 50 базисни пункта от страна на Федералния резерв на САЩ. 


Въпреки че доходността на веригата остава по-ниска от тази на тримесечните съкровищни бонове, някои инвеститори очакват възстановяване на общата блокирана стойност (TVL) в рамките на екосистемата на Етериум. Въпреки това, според анализа на Presto, по-голяма миграция на капитали може да се осъществи едва през 2025 г.


На по-широкия криптопазар подкрепените от Сам Алтман токени Worldcoin (WLD) отбелязаха значително 14% увеличение на цената през последните 24 часа, превръщайки се в един от малкото активи, които отбелязаха печалби на иначе вялия пазар. Този скок следва неотдавнашното разширяване на Worldcoin в Полша, Малайзия и Гватемала, където започна да предлага услуги за верификация. Тези развития допринесоха за укрепването на фундаменталните показатели на проекта.


Повишаването на стойността на Worldcoin идва на фона на промените в OpenAI, друга компания, ръководена от Алтман. OpenAI наскоро премина от организация с нестопанска цел към корпорация в полза на печалбата, като токените Worldcoin исторически реагират на новините около OpenAI, вероятно поради това, че търговците виждат връзки между двата проекта.


Тази комбинация от нарастващ приток на Bitcoin и Ethereum ETF, заедно с растежа на Worldcoin, сигнализира за динамичен период за пазара на криптовалути, особено когато макроикономически събития като вливането на капитал в Китай играят ключова роля.