Bitcoin бива повлиян от спада на фондовия пазар

Цените на Bitcoin и Ethereum продължават да се понижават

Публикувано от Божидар Балевски авг 12, 2024 в Криптовалути

През уикенда пазарът на криптовалути отбеляза значителна разпродажба, като биткойнът (BTC) се търгуваше малко над 58 500 долара, отбелязвайки спад от 4,8% за последните 24 часа.


В петък борсово търгуваните фондове (ETF), регистрирани в САЩ и свързани с тези активи, претърпяха отлив, като ETF за BTC загубиха 89 млн. долара, а ETF за ETH - 15,7 млн. долара.


Какви са причините за падащите цени


Спадът на цената на биткойна предизвика по-широка разпродажба на криптопазара, тъй като търговците очакваха сигнали преди натоварената седмица, за да преоценят позициите си. Данните от CoinDesk Indices разкриват, че през последните 24 часа BTC се понижи с 4,8%, като се търгуваше малко над 58 500 долара по време на сутрешната сесия в понеделник в Азия. Междувременно по-широкият криптопазар, проследяван от CoinDesk 20 (CD20), се понижи с 5,2%, а Етериум (ETH) спадна с 3,5%.


ETF-ите, свързани с BTC и ETH в САЩ, отчетоха значителни изходящи потоци в петък. По-конкретно, ETF-ите, свързани с BTC, загубиха 89 млн. щатски долара, докато ETF-ите, свързани с ETH, регистрираха отлив от 15,7 млн. щатски долара, според пазарните данни.


Сред основните криптовалути Solana (SOL) и Toncoin (TON) поведоха загубите със спад от 7%. BNB Chain на БНБ се понижи с 3%, Dogecoin (DOGE) спадна с 6%, а ADA и XRP на Cardano се понижиха с 5%.


Освен това токените от блокчейн вериги като Aptos (APT), Arbitrum (ARB) и проекта за метавселена The Sandbox (SAND) отбелязаха спадове до 7% преди планираните за седмицата значителни отблокирания на токени, които ще пуснат на пазара токени на стойност над 120 млн. долара. Тези токени са собственост предимно на екипа и на ранните инвеститори.


Какво да очакваме тази седмица


Някои анализатори предупредиха, че BTC може да се сблъска с по-нататъшни спадове през следващите седмици поради технически слабости. Те обаче посочиха и предстоящите пускания на традиционни пазари, които биха могли да окажат натиск за повишаване.


"Цените на криптовалутите вероятно ще останат обвързани с рейндж с лек низходящ уклон", заяви Огъстин Фан, ръководител на отдела за прозрения в SOFA.org. "Въпреки това техническите индикатори и индикаторите за настроенията на пазара предполагат, че са възможни по-нататъшни разпродажби преди симпозиума в Джаксън Хоул."


Фан също така отбеляза, че "в момента криптопазарите нямат солидна котва и са склонни към текущи корекции на позициите. Последните сесии показаха приглушен приток на ETF както за BTC, така и за ETH".


Тази седмица в сряда и Великобритания, и САЩ ще публикуват данните си за индекса на потребителските цени (CPI) за юли. Междувременно Австралия ще публикува данните си за потребителското доверие, а Япония ще публикува своя индекс на производствените цени (PPI) във вторник.


По-късно през седмицата големите търговци на дребно Alibaba Group и Walmart ще обявят своите печалби в четвъртък, а в петък се очаква Хонконг и Тайван да публикуват актуализирани данни за брутния вътрешен продукт (БВП).


Събитията на традиционните пазари често оказват влияние върху цените на криптовалутите, тъй като те дават представа за поведението на потребителите и за цялостния икономически климат. Положителните доклади могат да доведат до повишаване на цените, тъй като инвеститорите са по-склонни да инвестират в по-рискови активи като технологични акции или криптовалути, докато разочароващите приходи или данни обикновено тласкат цените надолу, тъй като инвеститорите се пренасочват към по-безопасни инвестиции.