Английската централна банка може да свали лихвите по-скоро от очакваното

Въпреки въздействащото влияние на Федералния резерв на САЩ, сега BOE синхронизира лихвената си стратегия по-тясно с настоящите пазарни нагласи

Публикувано от Божидар Балевски май 09, 2024 в Макроикономика

На фона на продължаващите дискусии и пазарни спекулации Английската централна банка (АЦБ) приведе позицията си в съответствие с преобладаващите пазарни очаквания относно движението на лихвените проценти. Въпреки въздействащото влияние на Федералния резерв на САЩ, сега BOE синхронизира лихвената си стратегия по-тясно с настоящите пазарни нагласи.


Управителят Андрю Бейли наскоро посочи, че все още се обмисля намаляване с четвърт пункт на основния лихвен процент по кредитите във Великобритания, който понастоящем е 5%. Макар и да не е гарантирано, намалението може да започне още през юни, а с по-голяма вероятност - през август. Тази промяна в пазарните очаквания представлява значителна промяна, повлияна главно от по-силните показатели за инфлацията в САЩ в сравнение с прогнозираните за Великобритания. Гуверньорът Бейли подчерта, че икономиката на Обединеното кралство е по-близка до тази на еврозоната, отколкото до тази на САЩ, създавайки предпоставки за потенциално намаляване на лихвените проценти, отразено от европейските партньори.


Настроения на инвеститорите и икономически прогнози


Сега инвеститорите възприемат 50 на 50 шанса за осъществяване на намаление на лихвените проценти през юни, а за август вероятността е по-голяма. Тази корекция следва усилията на Бейли за разясняване на ситуацията, подчертавайки различната икономическа траектория на Обединеното кралство в сравнение със САЩ. Анализаторите и инвеститорите следят отблизо предстоящите данни за индекса на потребителските цени и заплатите, които ще играят решаваща роля при вземането на окончателни решения.


Канцлерът на хазната Джереми Хънт също се интересува от това развитие, надявайки се, че намалените ставки ще засилят привлекателността на Консервативната партия с наближаването на изборите в страната в края на годината. Хънт предполага, че по-ниските лихвени проценти могат да донесат „фактор на доброто настроение“, който да възстанови част от позициите на правителството след неотдавнашните изборни неуспехи.


Икономически показатели и бъдещи перспективи


Икономическите прогнози за Обединеното кралство сега са съсредоточени върху предстоящите данни за инфлацията и пазара на труда, които са от ключово значение за политическото решение на 20 юни. Първоначално ястребова в началото на 2024 г., позицията на BOE се смекчи, тъй като базовият инфлационен натиск отслабна, позволявайки по-благосклонен подход. Неотдавнашните икономически данни от САЩ оказаха влияние върху пазарната динамика в глобален мащаб, което накара Бейли да потвърди отчетливата инфлационна динамика в Обединеното кралство по време на пресконференцията.


Възможността за намаляване на лихвените проценти е от съществено значение не само за пазарното равновесие, но и за икономиката в по-широк план, като оказва влияние върху лихвените проценти по ипотечните кредити и разходите по заемите. Администрацията на министър-председателя Риши Сунак, подкрепена от положителните прогнози за растежа и потенциалните подобрения в доходите на домакинствата, подкрепя облекчаването на паричната политика.


Окончателни съображения


Докато Английската централна банка се подготвя за следващите си ходове, точните мащаби и срокове за намаляване на лихвените проценти остават от решаващо значение. При наличието на съществени икономически данни, които се очакват скоро, и на потенциал за изборна подкрепа решенията, взети през следващите месеци, могат да бъдат решаващи за икономическата траектория на Обединеното кралство и за политическата съдба на правителството.