AMD срещу Nvidia в битка за пазар от 400 милиарда долара

Технологичните гиганти застават зад чипа за изкуствен интелект на AMD като алтернатива на Nvidia.

Публикувано от Божидар Балевски дек 08, 2023 в Макроикономика

В стратегически ход, отразяващ желанието за алтернативи на скъпите графични процесори на Nvidia, Meta, OpenAI и Microsoft обявиха сътрудничеството си с AMD за приемането на Instinct MI300X, най-новия чип на AMD за изкуствен интелект. Това развитие бележи значителна промяна в технологичния пейзаж, показвайки нарастващ апетит за алтернативи на графичните процесори на Nvidia, които отдавна са неразделна част от приложенията за изкуствен интелект (ИИ).

Instinct MI300X, който ще бъде пуснат в продажба в началото на следващата година, има потенциала не само да отговори на високите стандарти на технологичните компании, но и да представлява по-рентабилен вариант за разработване на модели на ИИ. Лиза Су, главен изпълнителен директор на AMD, очаква, че пазарът на чипове за изкуствен интелект ще надхвърли 400 млрд. долара до 2027 г., като изразява амбицията на компанията да си осигури значителен дял от тази сума.

Основни характеристики и потенциално въздействие

AMD позиционира MI300X като нещо, което променя правилата на играта, като подчертава новата му архитектура и отличителната му характеристика - 192 GB най-съвременна памет HBM3. Този тип памет улеснява по-бързия трансфер на данни и побира по-големи модели на изкуствен интелект, обещавайки повишена производителност. Лиза Су направи пряко сравнение на производителността на MI300X и основния графичен процесор за изкуствен интелект на Nvidia - H100, като подчерта потенциала за по-добро потребителско изживяване, особено когато отговорите на изкуствения интелект стават все по-сложни.

Критичният въпрос за AMD обаче се върти около това дали компаниите, свикнали да изграждат на базата на Nvidia, ще са склонни да инвестират време и ресурси, за да включат друг доставчик на графични процесори. Су признава това предизвикателство, като отбелязва, че приемането на AMD изисква усилия.

За да се справи с ключов недостатък в сравнение с CUDA софтуера на Nvidia, AMD подобри своя софтуерен пакет, наречен ROCm. Това подобрение има за цел да направи AMD по-конкурентен избор за разработчиците на изкуствен интелект, които са предпочели стандартния софтуер на Nvidia.

Цените също ще играят ключова роля за приемането на MI300X на AMD. Въпреки че AMD не разкри цената на чипа по време на обявяването, Су посочи, че той трябва да предлага ценово предимство пред предложенията на Nvidia, които могат да бъдат оценени на около 40 000 долара за чип.

Одобрение от страна на индустрията и пазара

AMD разкри, че Meta и Microsoft, най-големите клиенти на графични процесори Nvidia H100 през 2023 година, вече са се ангажирали да използват MI300X. Meta планира да внедри тези графични процесори в своя бизнес, където те ще бъдат имплементирани включително в задачи като обработка на стикери с изкуствен интелект, редактиране на изображения и поддръжка на своя виртуален асистент. Техническият директор на Microsoft, Кевин Скот, обяви, че чиповете MI300X ще бъдат достъпни чрез уеб услугата Azure. Облакът на Oracle също е готов да интегрира тези чипове.

OpenAI, макар да не спомена MI300X за големи езикови модели като GPT, изрази подкрепа за графичните процесори на AMD в своя софтуерен продукт Triton, осигурявайки допълнително потвърждение за навлизането на AMD на пазара на чипове за изкуствен интелект.

Въпреки че прогнозите на AMD за продажбите на MI300X през 2024 година са скромни и възлизат на около 2 млрд. долара приходи от графични процесори за центрове за данни, компанията очаква потенциален бум на пазара на графични процесори за изкуствен интелект, като прогнозира обща пазарна стойност от 400 млрд. долара до 2027 година.

В заключителните си думи Лиза Су изрази увереност в позицията на AMD, като подчерта, че успехът на пазара на чипове за изкуствен интелект не изисква непременно "да изпреварим изцяло Nvidia". Компанията има за цел да си осигури значителен дял от прогнозирания пазар на стойност над 400 млрд. долара, демонстрирайки високите очаквания и конкурентната среда около чиповете за изкуствен интелект от висок клас. Приемането на MI300X от индустриалните гиганти е сигнал за динамична промяна в хардуерния пейзаж на изкуствения интелект с потенциални последици за цената, производителността и пазарната конкуренция.