NFT манията се завръща?

CryptoPunk 1563 беше продаден за рекордните 56,3 милиона долара.

Публикувано от Божидар Балевски окт 04, 2024 в Криптовалути

Продажбата на CryptoPunk 1563 постави нов рекорд, като достигна зашеметяващата цена от 56,3 млн. долара. Този пикселизиран НФТ на жена с тъмна коса и сини очи бележи най-новия връх в света на цифровите колекционерски предмети, като смени собственика си за 24 000 етера (ETH). 


Макар че NFT бяха основна част от последния бичи подем на криптовалутите, оттогава популярността им избледня, като вниманието на пазара се пренасочи към потока от memecoins. Все пак продажбата на Punk 1563 в четвъртък възроди част от това по-ранно вълнение, като счупи предишния рекорд от 23,7 млн. долара, поставен през февруари 2022 г. - точно преди криптопазарът да навлезе в дългия си спад.


Интересно е, че Punk 1563 беше обявена за по-малко от 30 ETH още през септември, което прави тази неотдавнашна продажба невероятна надценка в сравнение с по-ранната ѝ цена. Пространството на NFT е виждало своя справедлив дял от необичайни продажби, като например транзакцията от 2021 г., при която се оказа, че друг CryptoPunk е продаден за 532 милиона долара - въпреки че по-късно се разкри, че в нея участва един и същ купувач и от двете страни на сделката. 


Въпреки продължаващата загриженост относно потенциалното пране на пари в пространството на NFT, причините зад рекордната продажба на Punk 1563 остават неясни.