Златото на ФЕД ще се превърне в Bitcoin!?

САЩ сериозно обмислят създаването на Bitcoin резерв

Публикувано от Божидар Балевски юли 31, 2024 в Политика

Проектът на предложеното законодателство, от офиса на сенатор Синтия Лумис, показва, че създаването на стратегически резерв на САЩ за биткойн ще бъде частично финансирано чрез преоценка на златните запаси на Федералния резерв.


Сенатор Синтия Лумис, републиканец от Уайоминг, представи концепцията за този стратегически резерв по време на конференцията Bitcoin Nashville в събота. Проектозаконът очертава създаването на „Програма за закупуване на биткойни“, позволяваща придобиването на до 200 000 BTC годишно в продължение на пет години.


Какъв е планът


Проектозаконът за стратегическия резерв за Биткойн на сенатор Лумис предлага закупуването на Биткойн да се финансира отчасти чрез преоценка на златните сертификати, които понастоящем се държат от Системата на Федералния резерв. Луммис, която е привърженик на благоприятни за Биткойн политики, обяви плана си на конференцията Биткойн Нешвил, само няколко минути след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се обърна към аудиторията с обръщение относно политиката в областта на блокчейн. 


На конференцията, събрала 8500 участници, Тръмп също така подкрепи идеята за използване на съществуващите запаси от биткойни на американското правителство - придобити чрез конфискации и изземвания по наказателни дела - за да се формира основата на „стратегически национален запас от биткойни“.


Проектозаконът, условно озаглавен „Закон за биткойн от 2024 г.“, възлага на министъра на финансите да създаде децентрализирана мрежа от сигурни хранилища за биткойн в САЩ. Тези хранилища ще бъдат избрани въз основа на цялостна оценка на риска, като се акцентира върху географското разнообразие, сигурността и достъпността.


Според проекта министърът на финансите ще инициира „Програма за закупуване на биткойни“, за да придобива до 200 000 BTC годишно в продължение на пет години, което ще възлиза на общо 1 милион BTC. Тези притежания на биткойни ще бъдат запазени за минимум 20 години и ще могат да бъдат продавани само за намаляване на федералния дълг. След изтичането на 20-годишния период не повече от 10 % от активите могат да бъдат ликвидирани в рамките на всеки две години.


Покупките на Биткойн ще бъдат финансирани чрез няколко метода, описани в проекта, чиято цел е да се „компенсират разходите за стратегическия резерв от Биткойн“. Те включват разпределяне на 6 млрд. долара от нетната печалба на Федералния резерв, преведена на Министерството на финансите между 2025 и 2029 фискална година, и намаляване на дискреционните излишъци на фондовете на банките от Федералния резерв от 6,825 млрд. долара на 2,4 млрд. долара, както е предвидено понастоящем в Закона за Федералния резерв.


Преоценка на златото на Фед


Друг важен аспект на плана включва преоценка на златните сертификати на банките на Федералния резерв, за да се приведе в съответствие с тяхната справедлива пазарна стойност. Съгласно това предложение в рамките на шест месеца от влизането в сила на закона банките на Федералния резерв ще трябва да представят всички златни сертификати в обращение на министъра на финансите. Впоследствие, в рамките на 90 дни, министърът на финансите ще издаде нови златни сертификати на банките на Федералния резерв, отразяващи текущата пазарна стойност на златото.


След това банките на Федералния резерв ще преведат на министъра на финансите разликата в паричната стойност между старите и новите сертификати.


Към 24 юли „златният запас“ на банките на Федералния резерв се оценява на 11 млрд. долара според последния баланс на централната банка. Тази оценка вероятно се основава на официалната счетоводна стойност на САЩ от 42,22 долара за тройунция, използвана от Банката на Федералния резерв в Ню Йорк. Пазарната стойност на златото обаче е значително по-висока, като според MarketWatch последните фючърсни контракти се търгуват за около 2400 долара за тройунция.